Ignorisao zahtjev

Objava predsjednika Hashima Thaçija da je primio obavještenje od ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Državama Vlore Çitaku o priznanju od strane Jamajke, pokvarila je čitav posao, saznaje Koha.

Taj list navodi da je imao uvid u internu komunikaciju sa obavještenjima o priznavanju Kosova od strane Jamajke u kojima je Çitaku sugerisala vlastima na Kosovu da tu informacije ne objavljuju prije dobijanja usmene potvrde.

"Za objavljivanje je najbolje da sačekate verbalnu notu", rečeno je.

Ali samo nekoliko sati kasnije, predsjednik Thaçi ignorisao je zahtjev i objavio vijest na Twitteru, izazivajući reakciju jamajčanskih vlasti.

Kako se saznaje, Srbija je reagovala prema Jamajki, uvidevši situaciju i da postoji mogućnost priznanja, te je uspjela da utiče na tamošnje vlasti da zaustave proces.

Thaçijevu objavu demantovala je ministarka spoljnih poslova Jamajke Kamina J Smith koja je rekla u petak ujutro da njena zemlja do ovog trenutka nije priznala Kosovo.

Na Kosovu je bilo mnogo reakcija ubrzo nakon njene objave. Ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca rekao je da će se nakon razmatranja situacije preduzeti mjere u vezi sa odgovornošću svakog zvaničnika. Nakon Thaçijeve objave u četvrtak, svi kosovski lideri pozdravili su priznanje od strane Jamajke.

Thaçi je odbio da govori o demantiju Jamajke za priznanje Kosova. Poslije memorijalne akademije za heroja Shabana Polluzhu, novinari su Thaçija pitali o najnovijim događajima, ali uprkos insistiranju on je odbio da govori.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore