Ugrožena životna sredina

Radovi na izgradnji hidroelektrana biće privremeno obustavljeni, kao i izdavanje dozvola za izgradnju novih, najavio je zamjenik ministra u Ministarstvu životne sredine, Avni Zogiani.

Zogiani je u intervjuu za KTV rekao da je prethodna vlada odobrila dozvole nepridržavajući se zakona, priznajući da je "Kel-Kos" naneo veliku štetu okolini u opštini Dečane.
Zogiani je u utorak boravio u Bitinji u Štrpcu gdje se takođe gradi hidroelektrana, a nakon te posjete kompanija "Matkos Group" najavila je da će poslati Kosovo na londonsku arbitražu ukoliko nastavi da ometa energetska ulaganja na Kosovu, prenosi KTV.
Zamjenik ministra je rekao da ova reakcija pokazuje da nešto nije redu.
Koha prenosi da je posjeta zamenika ministra Bitinji "podigla nadu" kod građana u opštini Dečane, gdje rade tri hidroelektrane.
Vlada Kosova imenovala je u srijedu sekretara Ministarstva za infrastrukturu i zaštitu životne sredine, Izedina Bytyqia umjesto Arbena Çitaku.
Çitaku, koji je dugi niz godina bio i sekretar u Ministarstvu životne sredine izdao je sve sporne dozvole za izgradnju hidroelektrana na Kosovu.
Stanovnici sela Donja Bitinja u opštini Štrpce ponovo su u sredu organizovali proteste protiv izgradnje hidroelektrana duž reke Lepenac.
Na cijelom Kosovu rade 14 mini hidroelektrana i 21 drugih koji su u različitim fazama izgradnje, podsjeća Koha.