Stagnacija u mnogim oblastima

Nakon proglašenja nezavisnosti 17. februara 2008. godine Kosovo je u mnogim oblastima stagniralo, piše danas Koha Ditore.

Ovaj list navodi da Kosovo drži crne rekorde u regionu zbog niza problema i ima najnerazvijeniju ekonomiju i najveću nezaposlenost.

Pored toga, korupcija ključa, navodi Koha Ditore, i podsjeća da je bilo zaostaja u mnogim sektorima, a najistaknutiji su u zdravstvu i obrazovanju.

Sa druge strane, politika utiče na pravosudni sistem koji je daleko od toga da ispuni svoju misiju.

Samo tri godine nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, Kosovo je pokrenulo dijalog o "normalizaciji odnosa“ sa Srbijom, kroz koji je Beograd postao faktor u bavljenju mnogim pitanjima koja bi trebalo da budu domaća pitanja nove države, navodi list i podvlači da dijalog još nije gotov.

Proces se odvijao u Briselu, pod vođstvom vlasti Evropske unije, i u početku je bio tehničke prirode, a kasnije je prerastao u politički. Dogovori se isključivo odnose na pitanja vezana za unutrašnju regulaciju Kosova. Ali u velikoj mjeri nisu primjenjeni.

Posljednja faza dijaloga, usmjerena na zaključivanje pravno obavezujućih sporazuma između dvije zemlje, započela je tokom posljednjeg mandata. Kosovo je u  prvim sastancima zastupao predsjednik Hashim Thaçi, koji je proklamovao opciju dogovorenu sa svojim srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem da “redefiniše granice”.

Ovoj ideji su se na Kosovu široko usprotivili, podsjeća Koha, i navodi da je proces godinu dana u zastoju.

U tekstu se navodi da postoji međunarodni pritisak da strane sjednu za sto, a opcija promjene granica još uvijek nije proglašena mrtvom.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore