Knjige na srpskom jeziku

Među brojnim djelima svjetskih autora koja se koriste za literaturu u muzičkim školama na Kosovu, nalaze se i djela srpskih kompozitora, prenosi RTK.

Neke od muzičkih dionica izvedenih na klaviru su iz djela pod nazivom "Titova vojska" na partiturama za prvi i drugi razred niže muzičke škole, koje je djelo srpskog kompozitora.

Međutim, profesorka klavira u muzičkoj školi Iljiriana Kuriu-Mustafa istakla je da smatra da djeca treba da budu upoznata sa djelima albanskih kompozitora.

Direktorka Muzičke škole "Prenk Jakova" u Prištini naglasila je da je Ministarstvu prosvjete upućen zahtjev za rješavanje novog nastavnog programa u muzičkim školama, ali nije dobijen odgovor.

"Mi smo podneli zahtjev za nove nastavne programe u MONT-u,  ali još nismo dobili odgovor. Ne objavljuju se konkursi za izradu prikladnijih knjiga i time mi ostajemo van procesa", rekla je Krasniqi.

Kompozitori su istakli da su ljudi koji su odgovorni za kulturno obrazovanje, odnosno Ministarstvo kulture i Ministarstvo prosvete, glavni krivci što ovo pitanje nije riješeno, jer ne pozivaju ljude, udruženja, izdavače da poboljšaju situaciju.

Izvor: Kosovo Oline/ RTK LIVE