Odluka Vlade Kosova

Skoro dvije godine nakon što je Institut za istraživanje ratnih zločina zatvoren, nova vlada najavila je njegovo otvaranje.

Bivši direktor Instituta Ismet Salihu vidi potrebu za obnovom ove institucije. Salihu je kritikovao prošlu vladu jer, prema njegovim riječima, nikada nije bila zainteresovana za jačanje Instituta.

Međutim, bivši ministar pravde Abelard Tahiri opravdavajući zatvaranje tadašnjeg Instituta, optužio je Samoopredjeljenje da otvaranje institucije može koristiti za zapošljavanje partijskih službenika.

Ministarka pravde Albuljena Haxhiju poručila je Tahiriju da ne žuri sa takvim izjavama, rekla je da će prethodno davati procenu trenutne situacije, a zatim će postupiti u skladu sa vladinim obavezama.

Međutim, Fond za humanitarno pravo na Kosovu kaže da Institut za ratne zločine mora imati preciznu misiju.

Bekim Blakaj pozivajući se na brojne inicijative koje su preduzete radi istraživanja i dokumentovanja ratnih zločina, a koje nisu sprovedene, kaže da bi Institut imao smisla samo ako se ne miješa u rad Tužilaštva Kosova.

Institut za istraživanje ratnih zločina osnovan je 2011. godine, a 2018. godine zatvoren je odlukom Ministarstva pravde, otvarajući put formiranju Deprtmana za tranzicionu pravdu u okviru ovog ministarstva.

Prema tvrdnjama nadležnih iz Fonda za humanitarno pravo, koji su od poslije rata radili na dokumentovnju ratnih zločina na Kosovu, u posljednjem ratu je ubijeno više od 13.000 ljudi, dok se njih više od 1.000 i dalje vode kao nestali.

Tačno 21 godinu nakon rata, Kosovo još uvijek nema zvaničnu arhivu i podatke o ratnoj šteti i zločinima.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore