Ukidanja takse

Predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi uputio je pismo premijeru Albinu Kurtiu i zatražio da ukidanje takse bude praćeno nizom zahtjeva Srbiji, posebno onih koji se tiču necarinskih barijera na tranzit i izvoz kosovskih proizvoda na srpsko tržište, prenosi Gazeta Express.

Rukiqi je Kurtiju skrenuo pažnju na ekonomske prepreke za kosovske proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini.
"Primena CEFTA sporazuma i dalje je praćena brojnim poteškoćama za Kosovo zbog barijera koje primenjuju te zemlje koje ne prihvataju proizvode kosovskog porekla. Prepreke koje se primenjuju obično se svode na tehničke barijere u trgovini i primeni sanitarnih i fitosanitarnih standarda. Tranzit kosovskih proizvoda suočava se sa trajnim administrativnim barijerama“, napisao je Rukiqi.
On je, takođe, ukazao i na nepriznavanje pasoša i putnih isprava koje nanose veliku štetu firmama.
Rukiq je rekao da se od 2008. godine mnoge kosovske kompanije suočavaju sa problemom tranzita prilikom uvoza iz zemalja EU i prolaska preko srpske teritorije na graničnim prelazima.
Predsednik Privredne komore Kosova ukazuje da Srbija ne priznaje nijedan dokument koji su izdale institucije Kosova osim dokumenta EUR1 koji izdaje kosovska carina.
Rukiqi je predložio detaljnu analizu potreba preduzeća i drugih implikacija pre donošenja odluka koje utiču na poslovanje kosovskih firmi, a posredno i na dobrobit građana Kosova.