Saznanje lista Gazeta Express

Kandidat za premijera iz redova LDK-a Vjosa Osmani sukobila se sa rukovodstvom stranke zbog podjele resora u budućoj vladi, piše Gazeta Express i navodi da je Osmani zahtjevala mjesto ministra unutrašnjih poslova i zamjenika premijera te da neće prihvatiti mjesto predsjednika parlamenta.

Dnevnik ocjenjuje da iako je izgledalo kako je pred sjednici Skupštine Kosova sve dogovoreno, u popodnevnim satima došlo do sukoba unutar LDK.

Isa Mustafa je naginjao tome da mjesto ministarstva unutrašnjih poslova i zamjenika premijera bude dodjeljeno Agimu Veliuu, protiv čega je bila Osmani koja je popodne najavila da neće prihvatiti mjesto predsjednika parlamenta.

Kada je izborni proces završen, zvaničnici LDK su obećali da će Osmani moći da bira poziciju u budućim institucijama. Zbog nedavnih dešavanja, čini se da to obećanje nije ispunjeno.

Ostaje nejasno, navodi taj list, kako će ona reagovati sutra ili će stranka možda reagovati i promjeniti posljednju odluku o imenovanjima.

LDK je na jučerašnjem sastanku predsjedništva odlučila da Avdullah Hoti postane potpredsjednik vlade, Anton Quni nominovan je za ministra odbrane, Besian Mustafa za ministra poljoprivrede, Hymete Bajrami za ministra obrazovanja, Vlora Dumoshi je kandidat za ministra kulture, dok je Lumir Abdixhiku predložen za ministra za infrastrukturu.

Lider pokreta "Samoopredjeljenje" Albin Kurti predložio je prije nekoliko dana imena ministara i drugog potpredsjednika vlade.

On je saopštio da je za drugog potpredsjednika vlade izabrao Hakija Abazija, za ministarku pravde, Kurti je objavio da su izabrali Albulenu Haxhiu.

Za mjesto ministra inostranih poslova predložen je Blerim Reka, koga bi trebalo da zamjeniti Glauk Konjufca, a za ministra finansija Besnik Bislimi.

Kurti je predložio Rozetu Hajdari za ministra ekonomije, a Arben Vitia je kandidat za ministra zdravlja i sporta.  

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express