Tokom dana sastanci sa predstavnicima manjinskih partija

Danas se očekuje da Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredjeljenje na stranačkim organima potvrde postignut dogovor o zajedničkoj koaliciji i formiranju Vlade Kosova, s obzirom na to da je za sutra zakazana sjednica parlamenta gdje kabinet Albina Kurtija treba da bude izglasan većinom poslanika.

Kako piše Gazeta Express od jutros je u toku i intenzivna komunikacija između dvije stranke, kako bi se završio dokument sporazuma. Sastanak Generalnog savjeta LDK najavljen je za 13 časova, a Samoopredjeljenje je saopštilo da će već tokom prepodneva Albin Kurti i Isa kustafa na zajedničkoj konferenciji za medije da objelodane sporazum.

Jedan od glavnih događaja dana trebalo bi da bude i ostavka Glauka Konjufce na mjesto predsjednika Skupštine Kosova, što je bio jedan od ključnih uslova LDK.

Funkcioner Samoopredjeljenja Agim Bahtiri juče je nagovestio da će Konjufca napustiti funkciju predsjednika parlamenta, koju je obavljao nešto više od mjesec dana.

Ono što je takođe važno, to je i činjenica da je za izglasavanje vlade Samoopredjeljenju i LDK potrebna podrška još bar četiri poslanika, kako bi u ponedjeljak na glasanju ukupno imali 61, pa se očekuje da se tokom dana ti dogovori završe sa predstavnicima manjinskih partija u parlamentu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express