Nastavak konsultacija sutra

Sastanak predsjednika Samoopredjeljenja Albina Kurtija i Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe završen je danas bez konačnog dogovora. Jutros je Predsjedništvo Samoopredjeljenja održalo sastanak nakon kojeg je saopšteno da će predsjedniku Kosova pisanim putem poslati ime mandara za sastav nove Vlade Kosova.

Prije sastanka sa liderom Demokratskog saveza Kosova lider Samoopredjeljenja Albin Kurti je rekao da je voljan i sposoban da postigne koalicioni dogovor, navodeći da to ne zavisi od njega.
“Nije na meni, ja imam volju, mogućnosti su tu i nadam se da ćemo sada kada su razgovori nastavljeni brzo ići ka postizanju dogovora”, rekao je Kurti.
Rok od 48 sati, koji je predsjednik Kosova Hashim Thaci dao lideru Samoopredjeljenja da imenuje mandatara za sastav vlade ističe večeras. Ranije danas nastavljen je sastanak Predsjedništva Samoopredjeljenja na kojem je odlučeno da će narednih dana, predsjedniku Kosova poslati službeno pismo sa imenom mandatara.
“Na sastanku Predsjedništva odlučili smo da će, prema Ustavu, Pokret Samoopredjeljenje narednih dana poslati službeno pismo predsjedniku, sa imenom osobe koju kandidujemo za premijera. Nakon toga, takođe po Ustavu, očekujemo da će predsjednik odobriti našeg kandidata i poslati službeno pismo Skupštini Kosova”, kazala je ispred Samoopredjeljenja Arbiere Nagavci.
Dodaje da je Predsedništvo ove stranke dalo puni mandat radnoj grupi da razgovara i nađe najbolje rješenje za što skorije postizanje sporazuma sa Demokratskim savezom Kosova.
"Očekujemo da znamo šta je zahtev LDK-a. Razgovori će se nastaviti i Predsjedništvo je dalo Radnoj grupi puni mandat za što skorije postizanje sporazuma”, istakla je Nagavci.
Nagavci je istakla i da je predsjednik Samoopredjeljenja dao ponudu kao i da očekuju da LDK predloži šest imena ministara, što se nije dogodilo.