Bilo je 1.430 žalbi

Policija Kosova je u toku 2019. godine primila 1.430 žalbi protiv svojih službenika, registrovano je 279 slučajeva koji su tretirani kao krivična djela, a 35 policajaca je uhapšeno, rekao je Kushtrim Hodaj iz Policijskog inspektorata Kosova.

Hodaj je, gostujući na KTV, rekao da postoje policajci koji su umješani u krvična djela i ocjenio da je Policija Kosova ipak najpouzdanija organizacija na Kosovu.

„Bilo je 1.430 žalbi zbog nedoličnog ponašanja i administrativnih prekršaja, 279 slučajeva je tretirano kao krivična djela, 35 službenika je uhapšeno, a 64 službenika su suspendovana”, rekao je Hodaj.

Govoreći o posljednjem slučaju u kome je policajac, koji nije bio na dužnosti pucao, Hodaj je rekao da je istragom utvrđeno da je pucao službenim oružjem i da je pronađeno oružje bez dozvole. Dodao je, da je policajac prethodno bio u noćnom klubu gdje je pucao iz službenog oružja.

Pojasnio je da pripadnik Policija Kosova ima pravo da nosi službeno oružje 24 sata, ali da je u pitanju krivično djelo za koje će službenik odgovarati.

"Dosadašnjom istragom je toliko utvrđeno, postoje snimci”, rekao je Hodaj i dodao da o ostalim poznatim detaljima ne može da govori jer su dio istražnog postupka.

Govoreći o policijskim službenicima koji su u Štimlju pretukli dvije osobe, rekao je da su oni suspendovani i da je protiv njih podneta krivična prijava.

Pomenuo je i premlaćivanje osobe u Đakovici, koja je brutalno pretučena dok je bila vezana lisicama, prema njegovim riječima Inspektorat je završio istragu i slučaj predao na dalje procesuiranje kosovskom tužilaštvu.

Komentarišući slučaj silovanog i potom udavljenog maloljetnika romske nacionalnosti, Hodaj je rekao da Inspektorat ne vodi istragu.

„Vezano za ovaj slučaj dobili smo izvještaj Ombudsmana, koji je na razmatranju, nakon razmatranja ćemo doneti zaključke”, rekao je Hodaj.

Dodao je da postoji nekoliko desetina slučajeva otpuštanja službenika zbog kršenja zakona, kao i to da Policija Kosova ima dobru reputaciju i da će sve propuste i krivična djela svojih službenika sankcionisati.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore