Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Kosova

Članovi porodica nestalih lica na Kosovu traže od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Srbiju kako bi se otkrila sudbina nestalih. Oni su jučer položili vence na spomenik u centru Prištine.

"Srbija zna gdje su tijela nestalih, ali je neophodan međunarodni pritisak", kazao je predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Kosova Prenk Gjetaj.

"Ponavljam, međunarodna zajednica ima posebnu ulogu i može da nam pomogne da izvršimo pritisak na one koji znaju i mogu da pronađu one koji su nestali tokom rata", rekao je Gjetaj.

Nedavno je predsjednik Komisije Vlade Srbije za rasvjetljavanje sudbine nestalih Veljko Odalović rekao da Srbija ne može sama da riješi problem nestalih lica."Sve što je bilo do nje i što se od nje očekivalo, Srbija je uradila", rekao je Odalović za RTS.

Koordinator Komisije za nestala lica Vlade Kosova Jahja Lluka smatra da institucije treba mnogo više da rade kako bi se otkrila sudbina onih koji su nestali tokom rata na Kosovu.

„Sigurno ste nezadovoljni, institucijama, vladom i svima drugima, čekate već 20 godina da čujete nešto o svojim rođacima. Sve dok se ne nađe posljednji čovjek, kosovske institucije ne bi trebalo da prestanu sa traženjem... Ove godine smo imali 27 iskopavanja, nažalost imamo samo 11 mjesta na kojima smo pronašli tijela nestalih, jer često dobijamo netačne podatke. Za 21 godinu se mnogo toga promjenilo, osim terena i pamćenje ljudi je slabije, ali nećemo odustati“, kazao je Lluka.

Zajedno sa porodicama nestalih bio je i predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca koji je rekao da bi pitanje nestalih trebalo da bude uslov pregovora Prištine i Beograda.

„Mislim da bi u budućnosti trebalo da učinimo više na rasvjetljavanju sudbine nestalih. Institucije na Kosovu, kao i zvaničnici treba da dignu svoj glas, gdje god da se nalaze, čak i u budućim pregovorima sa Srbijom“, istakao je Konjufca.

Udruženje majki iz Đakovice održalo je jučer konferenciju za medije sa koje su izrazile razočaranje u institucije Kosova i međunarodnu zajednicu jer, kako su istakle, sudbina njihovih najmilijih ostala je nerasvjetljena, prenosi Kosovapress.

Aleksandra Zdravković, RTK2