Neočekivan rasplet događaja

Sedmi saziv Skupštine Kosova konstituisan je danas, čime je otvoren put za formiranje nove Vlade Kosova.

Poslanici Skupštine Kosova izabrali su na konstitutivnoj sednici Glauka Konjufcu iz Samoopredjeljenja za predsjednika Skupštine, poziciju koja je prema ranijim pregovorima sa Demokratskim savezom Kosova (LDK) trebalo da pripadne LDK-u. Za Konjufcu su glasali i poslanici LDK i njegov izbor je neočekivan rasplet događaja oko formiranja novog skupštinskog saziva.
Za potpredsednike Skupštine izabrani su Arberie Nagavci iz Samoopredeljenja, Kujtim Shala iz LDK, Memli Krasniqi iz Demokratske partije Kosova (PDK), kao i dva potpredsednika iz manjinskih zajednica, Slavko Simić iz Srpske liste i Fikrim Damka iz turske Demokratske partije.
"Hvala vam što ste nam poverili ovaj zadatak sa velikom odgovornošću. Garantujemo vam da ćemo obavljati naše dužnosti kako se to traži, u skladu sa zakonima i Ustavom", rekao je Konjufca nakon izbora, te zaključio konstitutivnu sednicu.
Pedsednik države sada treba održati konsultacije sa političkim partijama ili koalicijama koje imaju neophodnu skupštinsku većinu za formiranje Vlade, a to je u ovom slučaju Samoopredeljenje. Zatim predlaže Skupštini kandidata za premijera, što je kako je ranije najavljivano iz Samoopredeljenja, lider tog pokreta Albin Kurti.
Kandidat će imati 15 dana od imenovanja da predstavi sastav svog tima Skupštini, koja bira Vladu. Ukoliko sastav Vlade ne dobije podršku u Skupštini, predsednik Kosova u roku od 10 dana imenuje drugog kandidata, na osnovu iste procedure. Ukoliko se ni u drugom pokušaju ne izabere Vlada raspisuju se novi izbori.

Hashim Thaçi čestitao

Predsednik Kosova Hashim Thaçi čestitao je konstituisanje Skupštine i pozvao na što brže formiranje ostalih institucija.
"Pred Republikom Kosova su mnogi izazovi koji zahtevaju visok nivo odgovornosti kako bi se oni prevazišli. Prema tome, svi koje je narod birao treba da ostave po strani političke interese i da rade na što bržem formiranju institucija Republike Kosova", napisao je Thaçi na Fejsbuku.

Poruka Ambasade SAD

Amarička ambasada na Kosovu pozdravila je konstituisanje državne skupštine i uputila čestite novoizabranom predsedniku Parlamenta, članovima Predsedništva tog tela i narodnim poslanicima.
„Ohrabrujemo političke lidere da formiraju što pre novu Vladu posvećenu mandatu dobijenom na izborima od birača. Radujemo se budućem radu sa novom vladom na hitnim pitanjima koja se tiču mira, pravde i prosperiteta“, saopšteno je iz SAD Ambasade u Prištini.