POTREBNE VELIKE PROMJENE

Gradonačelnik Prizrena Mytaher Haskuka objavio je bolne grafikone vezane za Kosovo.

Ovi grafikoni prikazuju alarmantne brojke o rastućim cijenama, migraciji u inostranstvo i velikom broju zahtjeva za azil.

Haskuka je kazao da ne zna postoji li još neko u LDK-u koji ne želi promjene, ali im je rekao da predsjednik nije hitni prioritet.

"Tri grafikona koja pokazuju gdje smo kao država i kao društvo.

Prvi prikazuje cijene i prihode na Kosovu. Na Kosovu su cijene skuplje nego u Luksemburgu, Švedskoj, Holandiji, Sjedinjenim Američkim Državama ... Zamislite da su cijene na Kosovu skuplje nego u Luksemburgu, a s primanjima smo 18 puta siromašniji od Luksemburga.

Drugo, iseljavanjem u inostranstvo Kosovo je prvo u Evropi, od 2007. godine izgubili smo 15,4% stanovništva, oko 300 000 mladih, većina mladih i obrazovanih napustilo je Kosovo, s tim trendom Kosovo će ostati bez omladine i bez perspektive.

Treće, broj zahtjeva za azilom u Europi u 2015. godini, nakon odlaska LDK iz VLAN-a i formiranja vlade PDK-LDK doveo je do masovnog bijega u kojem je, prema Eurostatu, nakon Sirije, Iraka i Afganistana, Kosovo četvrta zemlja po broju zahtjevima za azil u evropskim zemljama.

Kosovo nema vremena za gubljenje, nemamo luksuz ni za masovni bijeg, taj trend se mora zaustaviti, za ovakvo zaustavljanje potrebna je velika promjena, vlada sa programom, drastično smanjenje ministarstava i fokusiranje na konkretne stvari. Predsjednik nije hitan prioritet. Prioritet je formiranje vlade koja će zaustaviti odlaske i vratiti nadu. Nadam se da još uvijek ima onih u LDK-u koji žele promjene", piše Haskuka na Facebooku.