Izvjesno samo preuzimanje zastupničkih mandata

Predsjednik Kosova je konstitutivnu sjednicu Skupštine zakazao za danas u 15 sati.

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Isa Mustafa oglasio se nakon poruke lidera Pokreta Samoopredjeljenje (VV) Albina Kurtija, poručivši da za LDK pregovori o formiranju vladajuće koalicije nisu propali, već da je propala strategija Samoopredjeljenja da krivicu prebaci na LDK, prenosi agencija Anadolija.
Kurti je u video poruci upućenoj građanima Kosova kazao da se danas na inauguracionu sjednicu Skupštine Kosova ide bez sporazuma o Vladi, zato što njegova partija sa LDK nije uspjela da nakon sporazuma o vladinom programu, pridruži i sporazum o podjeli odgovornosti.
On je istakao da je LDK jučer odbio njegovu ponudu upućenu 23. decembra koja se sastojala od tri tačke, a rok za odgovor je bio sinoć u ponoć.

Kurti: Četiri važna kompromisa

Također je kazao da je tokom četiri sedmice pregovora od verifikacije izbornih rezultata, po kojima je Samoopredjeljenje prvo, njegova partija napravila četiri važna kompromisa, a LDK-a niti jedan.
"Moj premijerski program je 50 posto od LDK-a, prvi zamjenik premijera bit će iz LDK. Pet ministarstava u Vladi će biti za LDK, koja su sami izabrali. Ponuda od preksinoć, koja je jučer odbijena je naša peta koncesija", dodao je on.
Na kraju je poručio da se na formiranje nove Vlade mora sačekati zato što Samoopredjeljenje ne želi nove izbore te da je "ovo historijski momenat i da LDK ima u rukama određivanje promjena".
Anadolija prenosi kako je Mustafa na svom Facebook profilu napisao da su građani Kosova, 6. oktobra glasali da se stvari promjene na bolje i da je LDK, uprkos mnogim razlozima vezanim za odnos sa Samoopredjeljenjem u prošlosti, sjeo da pregovara.
On je ocijenio da pregovori nisu bili laki i da je Samoopredjeljenje u nekim slučajevima ignorisao pravila koja su bila dogovorena.

Mustafa: Propala strategija Samoopredjeljenjena

"Tako sam večeras vidio VV sa video porukom predsjednika Samoopredjeljenjena, gospodina Albina Kurtija. Za LDK i za mene pregovori nisu propali. Propala je strategija Samoopredjeljenja da se osigura pred javnošću epitet principijelne i velikodušne stranke u pregovorima i da optuži LDK za neuspjeh", naveo je Mustafa.
Dalje je napisao da Samoopredjeljenje nije osvojilo sve odgovornosti, "osvojilo je oko 1/4 glasova, ne više i skoro isto toliko koliko je osvojio i LDK. Stoga su se naši zahtjevi sastojali i sastojat će se od uravnotežene podjele odgovornosti, u skladu sa ishodom izbora 6. oktobra”, kazao je Mustafa.
On je istakao i da je na izborima Samoopredjeljenje dobio jednog zastupnika više od LDK-a, kako bi se udaljila dosadašnja vlast, a ne da bi se osporavao LDK.
Također je rekao da je Kurti prije nego što se video porukom obratio građanima trebao obratiti LDK, kao partneru, te je dodao da je za razliku od njihovih javnih izjava, Samoopredjeljenje nagovijestilo da je spremno da se založi za podršku kandidata kojeg bi predložio LDK-a za predsjednika Kosova, samo da će tražiti i veći udio u Vladi.
"Ovo nije princip, već pokušaj da se dobije više. Mi mislimo da izbalansirana podjela odgovornosti, u skladu sa izbornim rezultatima, rezultira ovom formulom, predsjedavajući parlamenta, predsjednik, kada to mjesto ostane upražnjeno i polovina Vlade treba da pripadne LDK, ako Samoopredjeljenje želi da podršku LDK za vođenje Vlade i polovinu Vlade. U suprotnom, sporazum bi bio neuravnotežen i ne bi osigurao stabilnost upravljanja ili demokratsko funkcionisanje glavnih institucija", napisao je Mustafa.
On kazao i da je Samoopredjeljenje ovo počelo da shvata i da se nada da će u narednim danima sjesti i definisati sve aspekte.
"Ustavno pravo i obaveza pripadaju prvom, kao i odgovornosti za pronalaženje rješenja i izgradnju novih institucija. Spremni smo za pregovore", naveo je Mustafa.
Na prijevremenim izborima, Samoopredjeljenje je osvojilo 29, a LDK 28 pozicija, od ukupno 120 zastupničkih mjesta u kosovskoj Skupštini.
Predsjednik Kosova je konstitutivnu sjednicu Skupštine zakazao za danas u 15 sati, ali bez koalicinog sporazuma može doći samo do preuzimanja zastupničkih mandata, ali ne i izbora rukovodstva Skupštine.
Rok za formiranje Skupštine zakonski ne postoji, a do formiranja Vlade može doći tek nakon punog konstituisanja Skupštine Kosova.