Ombudsman Kosova zatražio konkretne mjere

Institucija Ombudsmana Kosova zatražila je konkretne mjere za sprečavanje upotrebe opojnih supstanci kod djece, tako što je uputila izvještaj sa preporukama na adrese šest državnih institucija, piše Koha.

Ta institucija obratila se Ministarstvu zdravlja, Policiji Kosova, Ministarstvu prosvete, Ministarstvu rada i socijalne zaštite, Sudskom savjetu Kosova i Tužilačkom savjetu Kosova.

U izvještaju se navodi da bi adekvatno rješavanje pojave droge u školama trebalo da bude u najboljem interesu djece, kao što je to predviđeno Ustavom.

Prema izvještaju, djeca bi trebalo da budu adekvatno informisana o opojnim supstancama, kako bi se sprečila pojava zloupotrebe. Takođe, izvještaj ukazuje na nesposobnost kosovskih institucija da se izbore sa tom štetnom pojavom, navodi list.

Prema podacima iz institucije Ombudsmana, podaci koje pruža policija pokazuju da se škole na Kosovu suočavaju sa prisustvom droge, što zahtjeva saradnju i koordinaciju između obrazovnih institucija i policije, da bi problem bio adekvatno riješen.

Takođe, u pomenutom izvještaju se navodi da policijski zapisi pokazuju da je u određenom vremenskom periodu uhapšeno 710 osoba, od kojih 150 djece.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore