IZAZOVI

Nova vlada Kosova naslijediće čitav spisak neriješenih pitanja, navodi se u izvještaju Balkanske grupe za politiku, koji analizira ključne potrebe reforme javne uprave, ispunjenje reformi iz Evropske reforme (ERA) proistekle iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), pitanje dijaloga sa Srbijom, spoljne politike, pravosudnog sistema, obrazovanja, zdravlja, životne sredine i ekonomskog razvoja, sa posebnim akcentom na vladu, prenosi Lajmi.

Direktor Balkanske grupe za politiku na Kosovu Naim Rashiti, rekao je za Radio Slobodnu Evropu da će nova vlada, koja će vjerovatno biti formirana koalicijom Pokreta Samoopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova, naslijediti mnoga neriješena pitanja.

Jedno od pitanja pomenutog u izvještaju su zakoni i reforme koje zahtjeva Evropska unija.

Rashiti kaže, da postoje dva ili tri moćna instrumenta koja saradnjom sa EU i procesima, poput ispunjavanja ERA i SSP mogu doneti fundamentalne promene u funkciji institucija Kosova ka ispunjenju evropske agende.

"Nova vlada mora nastaviti sa reformama, boriti se protiv korupcije, organizovanog kriminala i paralelno lobirati sve države članice kako bi konačno donela odluku o viznoj liberalizaciji", rekao je Rashiti.

Dodao je da, još uvijek ima puno posla sa EU i reformama i da bi bila bi velika greška ako sljedeća vlada odluči da Ministarstvo za evropske integracije integriše sa Ministarstvom spoljnih poslova“, rekao je Rashiti.

Integrisanje ministarstava je jedan od ciljeva PS i DSK koji se zalažu sa smanjenje broja ministarstava.

Balkanska politička grupa, između ostalog, kaže da bi institucije trebalo da se usredsrede na reformski plan i stave ga u centar kreiranja politika.

U izvještaju se dalje navodi da će, nova vlada nastaviti funkcionalnu reviziju sektora vladavine prava i pravde 2020. godine i podsjeća da odlazeća vlada nije uspjela da otvori poglavlje ERA 2 sa EU, koje se odnosi na Evropsku reformsku agendu.

„Vjerovatno će ERA 2 biti pokrenut ubrzo nakon što nova vlada preuzme dužnost, tako da ovo pitanje zahtjeva novu kombinaciju zakonodavnog delovanja i inicijativa, kako bi se prva faza procesa reforme u potpunosti implementirala“, navedeno je u izvještaju.

Rashiti smatra da bez postizanja konsenzusa između lidera institucija i političkih stranaka ne mogu biti opipljivi rezultati u mnogim izazovima koji se nalaze pred Kosovom.

"Napeti politički odnosi posljednjih godina su za sobom ostavili mnoge procese, ne samo u vezi sa dijalogom sa Srbijom, već u mnogim aspektima u ključnim reformama, liberalizaciji viza, regionalna saradnja, ekonomski razvoj, borba protiv kriminala i korupcija, integracija sjevera. Dakle, neuspjeh da se postigne konsenzus o određenim pitanjima i dalje ostaje glavna briga", rekao je Rashiti.

Nema sumnje da je Kosovo ispunilo kriterijume EU za viznu liberalizaciju, ali uz činjenicu da još nije dobilo liberalizaciju, Rashiti smatra, da institucije moraju nastaviti da ispunjavaju obaveze, posebno u oblasti vladavine prava, bori protiv kriminala i korupcije.

Analitičar iz Prištinskog instituta za politička proučavanja Butrint Berisha rekao je za Radio Slobodna Evropa, da nova kosovska vlada, nakon što je dobije mandat, prije svega treba da sprovede potpun dokument ERA, kako bi nastavila sa ispunjavanjem ostalih zahtjeva.

„Kosovske institucije treba da daju sve od sebe da ispune obaveze prema EU. Nova vlada definitivno mora da zasuče rukave i na prvom mjestu u potpunosti sprovede dokument ERA, drugo, da se finalizira potpisivanje sporazuma ERA 2, koje je započeto, ali ga nije potpisala odlazeća vlada“, rekao je Berisha.

Prostor za manevar za novu vladu, prema izvještaju Balkanske političke grupe, biće ograničen društveno-ekonomskom stvarnošću, neefikasnom administracijom, ozbiljnim nedostatkom finansiranja i nefunkcionalnim partijskim sistemom.

Čak i 11 godina nakon proglašenja nezavisnosti, analitičari kažu da se Kosovo suočava sa mnogim izazovima na lokalnom i međunarodnom nivou. Politički analitičari smatraju da su pred Kosovom i dalje najveći izazovi: vladavina prava, evropske integracije, poboljšanje imidža, ekonomski razvoj i borba protiv kriminala i korupcije.
 
Izvor: Kosovo Online/Lajmi