Godišnjica

Skupština Kosova je prije godinu dana usvojila tri zakona koji se odnose na transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u Vojsku Kosova. Na godišnjicu njihovog usvajanja, premijer Kosova u ostavci Ramush Haradinaj kaže da Kosovo ne želi rat, već samo da se zaštiti.

Godinu dana nakon usvajanja Zakona o ministarstvu odbrane, Zakona o Kosovskim bezbjednosnim snagama i Zakona o službi u Kosovskim bezbjednosnim snagama, Haradinaj je posjetio Ministarstvo odbrane gdje mu je ministar Rustem Berisha podnio godišnji izvještaj o radu.

“Vjerujem da danas, nakon godinu dana, možemo obećati građanima Kosova, našim partnerima da ćemo se kretati u pravom smjeru ka ostvarivanju ciljeva zacrtanih odlukom poslanika od prije godinu dana”, navodi Ramush Haradinaj.

Premijer u ostavci dodaje i da je cilj da Kosovo postane članica NATO-a.

“Rekao sam prije dva dana da živimo na Balkanu, gdje se rat nikada ne isključuje, ne zato što želimo rat ili ga ohrabrujemo, pozdravljamo i izazivamo. Želimo da budemo osposobljeni za odbrani i da nikada ne idemo u rat, to je naša želja i naš cilj”, naglasio je Haradinaj.

Premijer u tehničkoj vladi obišao je i klub oficira, a komandantu Kosovskih bezbjednosnih snaga general-potpukovniku Rrahmanu Rami uručio je medalju Gjerđ Kastrioti - Skenderberg.

Ovu medalju posvećujem Kosovskim bezbjednosnim snagama jer bez ovih momaka i djevojaka ne bismo bili tu gdje jesmo, zahvaljujući njihovom zalaganju, disciplini i profesionalizmu. To je i dodatna obaveza, ne samo za mene lično, već i za cjelokupne bezbjednosne snage, da i u budućnosti izvršavamo dužnosti i obaveze na osnovu našeg novog mandata”, istakao je Rama.

Zakoni kojima se omogućava transformacija KBS-a vojsku usvojeni su 14. decembra prošle godine, na sjednici kojoj nisu prisustvovali poslanici Srpske liste. Na zvaničnoj web stranici Ministarstva odbrane Kosova navodi se da su opšti zadaci ovih snaga zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, vojna podrška civilnim vlastima, kao i učešće u međunarodnim misijama.

Aleksandra Zdravković, RTK2