Zamjenik predsjednika LDK-a

Zamjenik predsjednika Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri izjavio je da je postizanje koalicionog sporazuma sa pokretom Samoopredjeljenje pitanje dana, dodajući da će razgovori predstavnika dveju stranaka biti nastavljeni kada se Albin Kurti vrati iz inostranstva.

Lutfi Haziri indirektno potvrđuje da postoji spor oko pitanja predsjednika Kosova, te da je po njegovom mišljenju važno da se razjasni kome pripada ta funkcija prije potpisivanja koalicionog sporazuma.

"Samoopredjeljenje će biti uvjereno da ne postoji stabilna vlada ako sva pitanja od interesa za ovu zemlju ne budu razjašnjena", rekao je Haziri medijima.

Smatra da pobjednička stranka – Samoopredjeljenje, treba da pravi kompromise.

"Prva stranka bi trebalo da bude velikodušnija. Mora da pravi kompromise", tvrdi Haziri.

Razgovori predstavnika Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza zapali su u krizu zbog podjele centralnih funkcija na Kosovu.

Nakon što su dvije stranke u potpunosti usaglasile programska načela upravljanja u budućoj vladi, LDK je zatražio da koalicionim sporazumom bude obuhvaćeno i mjesto predsjednika Kosova poslije 2021, kada Hashimu Thaçiju istekne mandat. Takođe, zatražili su mjesto predsjednika skupštine, mjesto potpredsjednika vlade i pet ministarstava.

Samopredjeljenju bi pripalo mjesto premijera i pet ministarstava.