785 do juna 2019. godine

Porodično nasilje i nasilje nad ženama, na Kosovu su učestale pojave, piše Gazeta Express. Samo u 2018. godini prema dostupnim podacima iz policije, 1229 žena bile su žrtve porodičnog nasilja, dok je za prvih šest mjeseci 2019. godine taj broj iznosio 620.

U 2018. godini Policiji Kosova prijavljeno je ukupno 1.533 slučajeva porodičnog nasilja, dok je od ukupnog broja u 1229 slučajeva žrtva bila žena.

Statistički podaci o porodičnom nasilju za prvu polovinu 2019. takođe nisu ohrabrujući, te je od januara do juna zabilježeno 785 slučajeva, dok su žene bile žrtve u 620 od ukupnog broja.

Zbog velikog broja ovakvih slučajeva koji se događaju na Kosovu, kako prenosi Gazeta Express, Policija Kosova je formirala posebna odjeljenja.

„U policiji su uspostavljena posebna odjeljenja i sektori u kojima rade obučeni stručnjaci koji žrtvama porodičnog nasilja pružaju odgovarajuće usluge, zaštitu i bezbjednost“, navodi se u odgovoru Policiji Kosova za ovaj medij.

Iz policije navode da je bilo i slučajeva kada se nasilje muškarca nad ženom završilo tragično, a kao primjer navode slučaj koji se dogodio ovog ljeta kada je tokom svađe bračnog para iz Švicarske, koji je došao na odmor na Kosovo, muž ispalio 15 metaka i usmrtio svoju suprugu.

Nasilje u porodici, a posebno nasilje nad ženama, nije nepoznanica ni u srpskim sredinama na Kosovu. Tako je, tokom ove, ali i prethodnih godina, Policija Kosova zabilježila na desetine slučajeva porodičnog nasilja, kako na Sjeveru Kosova, tako i južnije od Ibra.

Izvor: KoSSev, Gazeta Express