Treće mjesto na dnu liste drugi put za redom

Neuspjeh Kosova na međunarodnom PISA testu, i zauzimanje trećeg mjesta na dnu liste drugi put za redom, pokrenulo je javnu raspravu o tome ko je odgovoran za loš rezultat, a mnogi stručnjaci smatraju da najveću odgovornost ima Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije, prenosi Koha.

Da bi se poboljšao kvalitet, pored reforme obrazovanja potrebno je i stvaranje nacionalne obrazovne platforme, smatraju stručnjaci.

Od 79 zemlje koje su učestvovale u testiranju, Kosovo je zauzelo 77. mjesto.

Sličan je rezultat bio i na prethodnom testiranju, koje je održano 2015. godine, kada su učestvovale 72 zemlje, a Kosovo zauzelo 70. mjesto.

Iako je Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije saopštilo da je ovaj rezultat iznenađujući, jer su radili na pripremi učenika i poboljšanju rezultata, stručnjaci za obrazovanje ne misle tako.

Oni ističu da je taj rezultat, kao i prije tri godine, očekivan jer nije učinjeno ništa na poboljšanju rezultata testa .

Rezultatima PISA testiranja nezadovoljna je i Akademija nauka i umjetnosti Kosova, koja je izdala saopštenje u kome ukazuje da je najveća kriza kosovskog društva – obrazovna kriza.

„Obrazovanje je jedan od naših glavnih propusta, ali nepažnja i mlak institucionalni odgovor u ovom slučaju čini situaciju još depresivnijom, pridajući joj jačinu socijalne krize, uključujući i moralnu krizu. Kriza u obrazovanju je najveća kriza kosovskog društva, jer predstavlja razočaranje i napuštanje istorijskog idealizma, zasnovanog na idejama prosvećenja i emancipacije“, saopštila je Akademija nauka i umjetnosti Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore