Zvanični Berlin snažno podržava napore Brisela

Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel želi da se dijalog između Prištine i Beograda što prije obnovi i da posreduje novi šef diplomatije EU Josep Borrell. Ovo je potvrdio portparol savezne vlade za Gazetu Express, dodavši da zvanični Berlin snažno podržava napore Brisela ka normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

"Savezna vlada snažno podržava napore EU da promoviše normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. Očekujemo da obje zemlje što prije obnove ovaj dijalog pod okriljem novoimenovanog visokog predstavnika i njegovog tima", navodi se u odgovoru Gazeti Express.

Kada je riječ o taksama, vlada kancelarke Angele Merkel traži ukidanje, jer smatraju da bi to utrlo put za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije.

"Naš stav se nije promjenio. Porez krši sporazum CEFTA i ukidanje trasira put za nastavak dijaloga o normalizaciji, zbog čega i Njemačka, poput Evropske unije, podržava ukidanje takse".

O mjeri reciprociteta kao zamjeni za porez, nemačka vlada ne može da zauzme stav, jer će morati da analiziraju sve mjere koje će nova kosovska vlada preduzeti.

"Analiziraćemo sve mjere koje nova vlada preduzme, ali za sada ne možemo komentarisati to pitanje", rekao je portparol Gazeti Expreds na pitanje da li će najavljena mjera reciprociteta iz Pokreta Samoopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova biti prihvatljiva za Njemačku.

Njemačka, Francuska, SAD i Evropska unija pomno prate političku situaciju na Kosovu nakon izbora 6. oktobra, jer nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom u potpunosti zavisi od stvaranja novih institucija u Prištini.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express