Nema nikakve veze sa OVK

Izvori iz lista Gazeta Express ukazuju da je Shpend Maxhuni napustio Kosovsku informativnu aganciju (KIA) zbog poziva Specijalnog suda u Hagu, pri čemu taj poziv nema nikakve veze sa OVK.

Kako javlja Gazeta Express, do poziva je došlo zbog curenja osetljivih informacija iz KIA, a koje se odnose na Specijalni sud.

Maxhuni je napustio KIA dan prije nego što je lider PDK Kadri Veseli objavio da je dobio poziv tog suda.

Maxhuni je u srijedu podneo ostavku na mjesto šefa Kosovske informativne agencije, koju je predao predsjedniku Vlade Kosova u ostavci Ramushu Haradinaju, a Haradinajeva jučerašnja objava nije precizirala razlog njegove ostavke, podsjeća se u tekstu.

Izvori lista Gazeta Express navode da je Shpend Maxhuni podneo ostavku nakon što ga je Specijalni sud pozvao zbog curenja informacija vezanih za delokrug rada tog suda.

Da bi ovo potvrdio, Express je pokušao kontaktirati Maxhunija tokom dana, ali on nije bio dostupan. Uvidevši to, novine su takođe slale pitanja na adresu Kosovske informativne agencije, ali odgovor nije dobijen.

Međutim, pojavljuju se različiti scenariji zbog čega je Maxhuni mogao biti „natjeran“ da podnese ostavku.

Kako je Haradinaj izjavio na konferenciji za novinare, Maxhuni je otišao sa mjesta šefa KIA zbog zdravstvenih razloga, podsjeća se dalje u tekstu.

"Uvjeravam vas da je njegov rad u službi zemlje dragocjen. Shpend Maxhuni je od mene, ali i od saveznika koji rade isti posao ocjenjen najvišom ocjenom. Motivisao ga je njegov lični razlog, a to je zdravstveni razlog, što poštujem“, rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express