Parlamentarni izbori 2019

Zvanična predizborna kampanja počela je šest pet dana, a političke stranke su faktički već nekoliko mjeseci u žestokoj kampanji, pa se zbog toga očekuje da uslijede kazne od strane Centralne izborne komisije i od Izbornog veća za predstavke i žalbe, kaže profesor ustavnog prava Mazllum Baraliu, prenosi Lajmi.

Tokom emisije 45/45 na Kosova Press, Baraliu je izjavio da su političke stranke veoma aktivne i da su izuzetno zainteresovane za postizanje rezultata na ovim izborima. On napominje da stranke vode kampanju još od ostavke Ramusha Haradinaja, zato smatra da je otvaranje izborne kampanje 25. septembra bila samo formalnost.

"Nije samo formalnost, već još gore od toga. Prvo to je kršenje postupka u fazi zvanične kampanje, koja se isključivo utvrđuje i proglašava nakon operativnog plana CIK. Ovog puta u pripremnoj fazi izbora kampanja je počela i mjesecima prije ostavke bivšeg premijera. To je nelegalno i nemoralno“, kaže Baraliu.

On smatra da bi Centralna izborna komisija zato trebalo da kazni političke stranke.

Baraliu naglašava i da se, kao i na prethodnim izborima, građanima nude puka obećanja, a tokom skupova se pominju netačne brojke. Između ostalog, on kaže da može doći i do političkog zastoja.

"Svako odlaganje formiranja novih institucija, u prvom redu Vlade, imalo bi posljedice kako za institucije, tako i za građane. Ali situacija i konfiguracija koja može uslijediti nakon izbora biće zanimljiva, jer imamo koalicije koje poslije izbora neće moći da same čine većinu“, kaže Baraliu.

Što se tiče zahtjeva Ramusha Haradinaja Ustavnom sudu poslije njegove ostavke, Baraliu kaže da premijer u ostavci nije imao ustavno-pravnu osnovu za podnošenje tog zahtjeva.

"Ustavni sud je dao objašnjenje, iako sa zakašnjenjem, ali bivši premijer nije imao pravnu i ustavnu osnovu za taj zahtjev. Niko ne može da se ponaša tako da podnese ostavku i ide u Hag kao građanin da brani institucije, a onda tamo ne izgovori nijednu riječ i vrati se da zakaže sjednicu Vlade i nastavi svoje aktivnosti”, smatra Baraliu.

Baraliu kaže da bi Ustav trebalo da bude izmjenjen u nekim tačkama, kada se radi o pitanju izbornih zona, opštih i centralnih i lokalnih izbora, ali i referenduma.

Prema njegovim riječima, sve ozbiljne države, čak i o najtrivijalnijim pitanjima, omogućavaju građanima da to riješe putem referenduma. Ali to je, prema njegovim riječima, Zakonom o referendumu onemogućila sama politička klasa.

Govoreći o formiranju Specijalnog suda, Baraliu kaže da je time Kosovu učinjena velika nepravda, zato smatra da bi buduća vlada trebalo da to preispita. Što se tiče konačnog sporazuma sa Srbijom, Baraliu nije optimističan da će Srbija priznati Kosovo.

Izvor: Kosovo Online