PARLAMENTARNI IZBORI 2019.

Stručnjaci za politička pitanja kažu da bi ekonomski razvoj, smanjenje nezaposlenosti, reforma zdravstva i obrazovanja i dobrobit građana trebali ići paralelno sa jačanjem međunarodnog subjektiviteta na Kosovu, a dijalog sa Srbijom ne vide kao primarno pitanje buduće vlade, prenosi RTK.

Predavač na UBT Armend Muja rekao je da bi nova vlada trebalo da ima četiri prioriteta, ekonomski razvoj i rješavanje problema nezaposlenosti, borbu protiv kriminala i korupcije, reforme obrazovanja, zdravstva i pravde i okončanje dijaloga sa Srbijom.

"Sva energija koja se troši na dijalog ne smije zanemariti prioritete koji su pravi izazovi za građane. Oni napuštaju Kosovo u nedostatku ekonomskih perspektiva, dobijaju loše obrazovanje u nedostatku prioriteta vlade, loša je zdravstvena zaštita, a unutrašnje unaprijeđenje mora ići ruku pod ruku uz napore za jačanje međunarodnog subjektiviteta", rekao je Muja.

Politolog Ramush Tahiri ocjenio je da bi naredna vlada trebalo da bude programska i koaliciona i da sarađuje s međunarodnim faktorom, s jasnom evroatlantskom agendom.

"Svi uslovi i kriterijumi koje zahtjeva EU za članstvo moraju biti ispunjeni, a prije svega, vizna liberalizacija je hitno pitanje koje treba riješiti… a kojima vlada dokazuje međunarodnu saradnju na evropskom putu i vraća kredibilitet stanovnicima Kosova koji osjećaju veliko razočarenje što su ostali jedini u Evropi bez slobode kretanja", kazao je Tahiri.

Smatra da će međunarodna zajednica podstaknuti nastavak dijaloga za koji Kosovo mora pokazati posvećenost normalizaciji odnosa sa Srbijom.

"Oporavak Kosova, da postane odgovarajuća zemlja sa ekonomskim rastom, reformama, zdravstvom, obrazovanjem, socijalnom politikom i koja privlači strane investicije. Takođe je važno, prije svega, da postoji vladavina zakona, borba protiv kriminala i korupcije, za koju se govori da je dostigla razmjere epidemije i koju uglavnom sprovode državne i poslovne strukture povezane sa vlašću", rekao je Tahiri.

Univerzitetski profesor Mazllum Baraliu takođe smatra da bi ekonomski razvoj trebao biti glavni prioritet nove vlade bez obzira ko je bude formirao.

"Stvaranje novih radnih mjesta i stvaranje mogućnosti za strana ulaganja, jer nemamo povećanje nego pad direktnih i indirektnih investicija od 2008. godine. Rješavanje pitanja mladih da ostanu na Kosovu i da se zemlja više ne prazni, a od 170 do 200 hiljada ljudi je izbjeglo sa Kosova. Pored toga, trebalo bi da postoji socijalno osiguranje građana, odnosno reforma sistema socijalnog osiguranja", ukazao je Baraliu.

Izvor: Kosovo Online