Kandidat PDK za budućeg premijera

Predsjednik PDK i kandidat za budućeg premijera, Kadri Veseli, reagovao je na provokativne izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sinoć poslije incidenta na mostu rijeke Ibar u Mitrovici, gdje je povređen mladić srpske nacionalnosti.

Veseli ocjenjuje da Vučićeve izjave imaju za cilj podrivanje bezbjednosti Kosova i ugrožavanje regionalne stabilnosti.

On tvrdi da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, igra igru u službi ličnih interesa, koja služi domaćoj političkoj upotrebi u Srbiji.

"Njegova izjava ima za cilj podrivanje bezbjednosti Kosova i rušenje regionalne stabilnosti. Zato pozivam Beograd da odustane od svojih provokacija i da ostavi na miru i slobodi naše srpske sugrađane. S druge strane, najoštrije osuđujem zločin i pozivam organe za sprovođenje zakona da ubrzaju slučaj i što prije privedu odgovorne pred pravdom. Albanci i Srbi nemaju problema u Štrpcu, Gračanici, Novom Brdu ili mnogim drugim mjestima u kojima živi većina srpske zajednice na Kosovu. Problemi postoje samo tamo gdje Srbija ima interes da izazove sukob. Kosovo je demokratska, multietnička evropska država koja garantuje maksimalna ljudska prava i prava nevećinskih zajednica i nikada neće dozvoliti stvaranje vještačkih zidova niti međuetničke podjele ili mržnje. Ovom prilikom uvjeravam naše sugrađane Srbe da je Kosovo država svih koji žive ovdje i da će se ona pobrinuti za sve, gdje god da žive", kazao je Veseli.