Parlamentarni izbori 2019

Ministarstvo finansija odlučilo je da dodjeli sredstva CIK-u na osnovu uredbe predsjednika Kosova o zakazivanju prijevremenih izbora i na osnovu člana 15 stava 2 Zakona o budžetu, javljaju i mediji.

Iako je prethodno iz Ministarstva finansija rečeno da je za dodjelu sredstava za organizovanje predstojećih izbora neophodno tumačenje Ustavnog suda o zahtjevu Ramusha Haradinaja o funkcionalnosti vlade, za sada u javnosti nije poznato da li je ovaj sud izvršio tumačenje.

Kako prenosi Koha, savjetnik ministra finansija, Lulzim Rafuna rekao je za KosovaPress da će u naredna 24 sata sredstva biti uplaćena na račun CIK-a koja će se koristiti za organizovanje izbora.

Nakon što je predsjednik Hashim Thaçi raspisao vanredne parlamentarne izbore iz CIK-a je poručeno da je za njihovo organizovanje neophodno skoro 6 miliona eura, te da nijedan postupak za organizovanje izbora bez izdvajanja potrebnog novca od strane odlazeće vlade, neće biti moguć.

Predsjedavajuća CIK-a, Valdete Daka, dan nakon određivanja zvaničnog datuma raspisivanja izbora, saopštila je da je ova institucija uputila zvanični zahtjev za dodjelu novca, ali je u međuvremenu upozorila da u slučaju eventualnih kašnjenja, CIK ne preuzima nikakvu odgovornost za sprovođenje izbora, s obzirom na to da nije redovna izborna godina, te da nisu predviđena sredstva za organizuju izbora.

Sa druge strane, poslije ovih upozorenja, odlazeći ministar finansija u vladi, Bedri Hamza, rekao je za RSE da sav novac potreban za organizovanje izbora postoji, ali da se on ne može preneti bez pravnog pojašnjenja zahtjeva Ramusha Haradinaja.

Oklijevanje Ministarstva finansija da CIK-u dodjeli potrebna sredstva povezano je sa zahtevom odlazećeg premijera, Ramusha Haradinaja, koji je zatražio od Ustavnog suda tumačenje funkcionalnosti vlade nakon njegove ostavke, objasnio je Hamza.

Tada je i poručio da će sačekati da Ustavni sud razjasni situaciju, nakon čega će se preduzeti potrebne radnje u skladu sa zakonom.

Za sada nije poznato da li je Ustavni sud dao svoje tumačenje ovog zahtjeva na osnovu kog su odobrena sredstva CIK-u za organizovanje vanrednih izbora.