Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova

Premijer u ostavci i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramush Haradinaj nije isključio mogućnost udruživanja sa NISMA Fatmira Limaja, Alijansom za Novo Kosovo (AKR) Behfgjeta Pacollija ili nekom drugom malom strankom, ali da sa Demokratskom partijom Kosova koju vodi Kadri Veseli, prenosi pisanje Gazetaexpress, portal "Kosovo-online".

Haradinaj je to rekao dan prije isteka roka za prijavu predizbornih koalicija, i još jednom isključio svaku mogućnost za koaliciju sa PDK , Demokratskim savezom Kosova i Pokretom Samoopredjeljenje.

“Otvoreni smo za potencijalne partnerske stranke, poput NISMA, AKR… Ali mi nemamo mogućnost da postignemo koalicioni sporazum sa PDK, LDK i Samoopredjeljenjem. Ako postoji volja NISMA otvoreni smo. Sa njima je stabilan odnos, isto je i sa AKR i drugim malim strankama” kazao je Haradinaj.

Upitan da li bi eventualna koalicija LDK i Samoopredjeljenja mogla promjeniti njegov stav oko udruživanja sa PDK, Haradinaj kaže da ostaje nepokolebljiv u svojim pogledima na to.

“Čak ni moguća koalicija između LDK i Samopredjeljenja ne mijenja naš stav. Imamo vrlo jasan koncept upravljanja, 100 odsto Kosovo. Definisali smo ko smo, šta tražimo i šta nudimo biračima, a svoj rad uopšte ne baziramo na odnosima drugih. Šta rade LDK i Samoopredjeljenje je njihova stvar, ali mi smo to što jesmo i blagovremeno smo obavjestili građane", kaže on.

Lider AAK kaže da je na njima da pobjede u trci i osvoje vlast, dok će poslije izbora sarađivati samo sa onim strankama koje u potpunosti podržavaju koncept te stranke.

"Radimo da pobjedimo na izborima i kao pobjednici ćemo slušati stavove svih da bi razmotrili saradnja sa kojom partijom će biti od najviše koristi za zemlju. Naš stav o glavnim temam je poznat. 100 odsto država nema kompromisa. Tako da ni sa kim nećemo praviti kompromise za one stvari koje su od interesa za zemlju” istakao je Haradinaj.

Prema njegovim riječima samo na taj način postoji mogućnost okretanja okrene ekonomskom razvoju, aktiviranju resursa.

“Već imamo poslovni plan za Trepču“, kaže oni i dodaje da ima loše iskustvo sa saradnjom sa PDK.

“Imamo loše iskustvo sa PDK. Ova stranka se pokazala nestabilnom u situaciji oko taksi sa Srbijom, a ta nestabilnost nas je šokirala. I to nam, nažalost, nije bilo dobro iskustvo. Bilo je trenutaka kada je bilo potrebno jedinstvo ne samo unutar vladajuće koalicije, već i šire i unutrašnji rascep nam je naneo veliku trauma” ukazao je Haradinaj.

Kaže da tada pred opozicijom, ali i međunarodnim prijateljima, nisu bili jedinstveni u zahtjevima, “što je poboljšalo položaj Srbije i konsolidovalo zahtjev Srbije, da se vrati dijalogu ako se taksa povuče”.

Međutim poručuje da taska neće biti ukinita “do priznanja, jer nemamo ništa da damo za priznanje” zaključio je Haradinaj.