Najviše trpe građani

U sjevernom dijelu Mitrovice ni danas ne rade privatne trgovinske radnje, ugostiteljski objekti, pijaca, kiosci, apoteke…

Odluku da započnu sa ovakvim vidom protesta, trgovci su doneli prošle nedjelje, zbog taksi na proizvode iz Srbije, koje su vlasti sa Kosova uvele novembra prošle godine, i zbog, u posljednjih mjesec dana pooštrene kontrole uvoza te robe.

Predsjednik Udruženja privrednika na sjeveru Kosova Radoš Petrović rekao je juče da pod ovakvim uslovima ne mogu da posluju i upozorio da će se ovo stanje produžiti ako situacija ostane ovakva.

Napominje da su upozorili Beograd, Prištinu i međunarodnu zajednicu da će do ovoga doći i ističe da sada sve zavisi od njihovih daljih koraka.

"Iz Beograda su najavili pomoć, međunarodna zajednica se ne oglašava, Priština ne planira da ukine takse, tako da ni mi ne možemo da kažemo do kada će ovo trajati, sve će zavisiti od situacije na terenu", kaže Petrović.

Do kada će ovakvo stanje trajati, zavisi od toga kako se bude odvijala situacija na terenu, dodaje Petrović.

U svemu ovome, najviše trpe građani, kojima Petrović poručuje da im se pridruže u pronalaženju rješenja trenutne situacije.

“Nismo bili u mogućnosti da radimo, trudili smo se, izdržali smo ovih sedam mjeseci, ali više ne možemo. Moraju da nam se priključe, da svi zajedno nađemo rješenje i nastavimo normalan život ovdje na sjeveru”, rekao je Petrović.

Taksi prevoznici u sjevernom delu Mitrovice takođe ne rade.

Slična situacija je i u ostale tri opštine na sjeveru Kosova.

Nakon najave premijera Ramusha Haradinaja o otvaranju privremenih veleprodaja na sjeveru, dva kamiona sa osnovnim životnim namirnica za prodaju,  bila su parkirana juče popodne ispred Administrativne kancelarije u naselju Bošnjačka mahala, ali nije bilo zainteresovanih kupaca.

Radio Kontakt Plus