Predsjednik Thaçi izdao dekret

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi, imajući u vidu posvećenost Kosova da promoviše stabilnost i sigurnost u regionu i Evropi, kao i spremnost da bude dostojan član porodice miroljubivih država u savremenom svijetu, izdao je dekret kojim se obavezuju bezbjednosni organi da sastave listu lokalnih stanovnika, grupa i organizacija uključenih u terorističke akte, koji će biti podložni restriktivnim mjerama na teritoriji Kosova, saopšteno je iz Thaçijevog kabineta.

Dok se ne sastavi lokalna lista, prema dekretu predsjednika Thaçija, bezbjednosne institucije na Kosovu će primjenjivati listu Evropske unije lica, grupa i organizacija uključenih u terorističke akte, koja je ažurirana 8. januara 2019. godine.

Kako se navodi, bezbjednosne institucije na Kosovu su obavezne da preduzmu odgovarajuće restriktivne mjere u skladu sa međunarodnim praksama u vezi sa svim pojedincima, grupama i organizacijama uključenim u listu Evropske unije.

Kosovo dosljedno podržava beskompromisnu borbu protiv ekstremizma, radikalizma i terorizma, pružajući dobar primjer čitavom regionu.

Kao aktivni učesnik Globalne koalicije za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, Kosovo će nastaviti blisku saradnju sa Sjedinjenim američkim državama, Evropskom unijom i drugim partnerima kako bi eliminisala bilo kakav rizik za Kosovo i njegove partnere.