Predsjednik Skupštine Kosova

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli je tražio od EU da se izjasni o provokacijama Beograda nakon najave ostavki novoizabranih gradonačelnika opština na sjeveru Kosova, kao i da ostvari ulogu posrednika koju ima u dijalogu Kosovo-Srbija.

Gradonačelnici opština Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić su danas poslije susreta sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem najavili mogućnost podnošenja ostavki na funkcije na koje su izabrani prije pet dana, odnosno 19. maja ove godine.

Veseli je ocjenio da te izjave jasno pokazuju nedostatak volje Beograda "za izgradnju mira i dobrosusjedstva".

"Nezavisno od ovih provokacija želim da istaknem da je Republika Kosovo država model u cijeloj Evropi što se tiče garancija prava nevećinskih zajednica i nastaviće da odlučno u finalnom dijalogu (sa Srbijom) riješi probleme prošlosti sa Srbijom obezbjeđujući priznanje i stolicu u OUN", napisao je Veseli na Facebooku.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić je, poslije sastanka s predsednikom Srbije, rekao da su izabrani gradonačelnici spremni opet da napuste institucije, ako ne bude razumjevanja Prištine, kao i da će se to desiti u svim djelatnostima - od tužilaštava i sudova, do prosvjete.