Poslije sastanka s predsjednikom Srbije

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je, poslije sastanka s predsjednikom Srbije, da su izabrani gradonačelnici spremni opet da napuste institucije.

Rakić je, nakon sastanka političkih predstavnika Srba sa Kosova s predsjednikom Vučićem, naglasio da su gradonačelnici spremni da napuste institucije, ako ne bude razumjevanja Prištine, ali i da će se to desiti na svim nivoima - od tužilaštava i sudova, do prosvjete.

Prema njegovim riječima, pobjeda Srpske liste je pobjeda srpskog jedinstva.

"Na današnjem sastanku zahvalili smo predsjedniku Vučiću na požrtvovanju, na svemu onome što radi da bi svima nama na Kosovu olakšao život", rekao je Rakić na konferenciji za novinare.

Kako kaže, izbori su pokazali da nije uspio bojkot na koji su pozivali iz centra Beograda pojedini kvazipolitičari ili opozicija.

"A taj bojkot bi značio da na sjeveru Kosova vladaju drugi, Albanci ili neko koga bi međunarodna zajednica postavila iz svog džepa, a to bi značilo pogrom Srba", rekao je Rakić, podsjetivši da u Južnoj Mitrovici ne živi nijedan Srbin.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da uvaži volju naroda i dodao da od ambasadora i predstavnika međunarodnih organizacija nije dobio još nijednu čestitku na tome što je čitav proces protekao u miru.

"Ali su se sjetili izbornog procesa iz 2017. kad mi u razgovoru sa ambasadorima pomenemo nešto od ranije, na primjer pogrom, oni kažu: "hajde da pričamo o budućnosti, nemojte se vraćati u prošlost. A kad je njihov interes u pitanju, onda se sjete 2017, pa čak idu i do Prvog svjetskog rata, Kosovskog boja. Valjda im je Miloš kriv kad je njihov interes u pitanju", zaključio je Rakić.

Potpredsjednik Srpske liste Dalibor Jevtić, koji dolazi iz Štrpca na jugu Kosova, rekao je da je ubjedljiva pobjeda na izborima na sjeveru.

"Naša najveća snaga je jedinstvo, i ne samo političkih predstavnika, već i veća podrška Srba, iskazana kroz glasanje, politici Srpske liste i, prije svega, predsjednika Vučića", rekao je Jevtić.

To je, kako je rekao, politika opstanka, normalnog života svakog Srbina na Kosovu, čiji je cilj mir.

"Nismo srećni kada vidimo inicijative i rezolucije u parlamentu u Prištini", dodao je Jevtić.

Kako je rekao, Srbi su danas jasno poslali poruku da neće uspjeti da razbiju srpsko jedinstvo oni koji to pokušavaju.

Direktor Zdravstvenog centra u Sjevernoj Mitrovici Milan Ivanović rekao je da je propao pokušaj Prištine da integriše sjeverne opštine Kosovu, kao što je najavljivao gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri.

"Srbi su bili jedinstveni, osjetili opasnost i na demokratski i miran način sprečili ugrožavanje vitalnih interesa", rekao je Ivanović.

On je uvjeren da se po izlaznosti i glasovima za kandidate Srpske liste vidi da su oni koji su na prethodnim izborima glasali za neke druge kandidate, sada jednodušno glasali za Srpsku listu.

"U Sjevernoj Mitrovici je to posebno zanimljivo. Oni koji su glasali za Olivera Ivanovića na prethodnim izborima, sada su glasali za Gorana Rakića. Ovo najbolje odbacuje sulude optužbe pojedinih marioneta iz opozicije, koji pokušavaju svoju državu i Srbe da optuže za zločin nad Oliverom", rekao je Ivanović.

On je dodao da se situacija na Kosovu pogoršava i da sve pokazuje da nema zamrznutog konflikta.

"Zato smo i podržali napore države i predsjednika da se situacija na Kosovu što prije riješi na kompromisan način, jer će sutra biti teže i gore za rješavanje situacije", rekao je Ivanović.