Tokom zasjedanja Skupštine Kosova

Nakon jedinstvenog stava oko rezolucije o genocidu Srbije na Kosovu koja je prošle nedjelje usvojena, danas je u skupštinskoj sali došlo do razmimoilaženja po pitanju osnivanja Međunarodnog tribunala za genocid Srbije.

Predsjednik Skupštine Kadri Veseli je na sjednici koja je bila posvećena osnivanju tribunala za navodni genocid Srbije, izjavio da Kosovo ima nepobitne dokaze, čak i iz srpskih arhiva, koji svjedoče o zločinima Srbije na Kosovu.

“Kosovo ima dokaze i dovoljno svjedoka, počevši od istine koju smo vidjeli i doživjeli, naše porodice i naš narod. Kosovo ima toliko svjedoka koji su spremni da svjedoče, uključujući i one koji su bili direktno uključeni u ove zločine. Govorim o izvršiocima koji su se pokajali! Govorim o onima koji su vidjeli zločine, znaju o masakrima i bili su dio prikrivanja, sahranjivanja i otkopavanja i to govorim sa punom odgovornošću! Kosovo ima puno dokaza”, rekao je Veseli.

Predsjednik paralmenta je rekao da poslanici moraju da odluče da li će reći “da” inicijativi za osnivanje Međunarodnog suda za genocid na Kosovu, ili “da”, kako je rekao, ćutanju, zanemarivanju i poricanju.

Nakon toga poslanicima se obratio Avdullah Hoti koji je poručio da u političke svrhe niko ne smije da zloupotrebljava žrtve rata.

“Gospodin Veseli, šef PAN-a i odgovorni za vladavinu sa kriminalnim bandama je svojim govorom ovih dana pokušao da umanji štetu koju su on i njegova poslanica, kao i njegova partija naneli cilju za koji su radili više od dvije decenije, kako bi pokazali i dokazali demokratskom svijetu srpske zločine. Ovo stanje se ne sme nastaviti. Ustav Kosova se mora poštovati od svih, ne samo od opozicije i LDK-a. Teritorijalni integritet Kosova se mora poštovati, prije svega od strane predsjednika Kosova. Vlada Kosova ne smije sarađivati sa kriminalnim bandama i da se dogovara sa zvaničnicima Srbije o djelovanju Kosova. Žrtve rata ne smije niko da upotrebljava za svoje političke ciljeve. Ova sjednica parlamenta se mora prekinuti”, rekao je Hoti.

Opozicija je zatražila i ostavku Veselija, navodeći da je inicijativa o osnivanju Međunarodnog tribunala ismijavanje građana, budući da takav sud mogu da formiraju samo Ujedinjene nacije. Poslanici Samoopredjeljenja i LDK-a su nakon toga napustili salu, a šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi je izjavio da je zbog stava dijela opozicije ostao bez teksta.

“Ne mogu da vjerujem da i danas poslije 20 godina mogu da čujem takve izjave. Veoma je teško naći riječi za ovaj mentalitet izbjegavanja odgovornosti. Malo je reći, velika sramota. Ali veoma je zastrašujuće da LDK-a i Samoopredjeljenje ne smiju da preuzmu svoje obaveze oko genocida Srbije na Kosovu. Njihova borba za vlast je totalno obuzela njihov razum. Ovim ljudima su važnije mogućnosti da obore vlast, nego oni koji već 20 godina negiraju zločin. Tribunal koji pokušava da izdejstvuje pravdu za hiljade žrtava i masakara. Njihova politička poruka je da parlament ne glasa Tribunal koji ima za cilj pravdu i odgovornost za zločine", rekao je Krasniqi.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi je izjavio da ne može da shvati reakciju dijela opozicije i njihov stav da napuste sjednicu Skupštine.

"Moramo znati ciljeve opozicije, kako bi nastavili posao uspostavljanja Međunarodnog suda", naveo je Isufi.

I predsjednik parlamenta je za govornicom skupštine je pozvao opoziciju da se vrati u salu i podrži inicijativu zaformiranje Tribunala za genocid i srpske zločine na Kosovu.

Veseli je članovima porodica žrtava poručio da je proces uspostavljanja Tribunala nezaustavljiv. Istovremeno, lider Samoopredjeljenja Albin Kurti je na FB napisao da predsjednik Skupštine ne može tražiti podršku za Međunarodni sud jer je, kako je naveo, izgubio povjerenje svih.

Dok je trajala rasprava, od trga Zahira Pajazitija do Skupštine Kosova održan je protestni marš sa kog je zatražena ostavka poslanice Flore Brovine zbog objavljivanja fotografije navodnog silovanja na Kosovu, zahtjevajući od svih da se dostojanstveno opohode prema žrtvama seksualnog nasilja. Protestnu šetnju je organizovalo šest organizacija koje predstavljaju žrtve seksualnog nasilja rata na Kosovu, a pored građana, učesnici skupa su bili i bivša kosovska predsjednica Atifete Jahjaga, britanski ambasador, Ruairí O'Connell, kao i pojedini opozicioni poslanici.

Nakon šetnje, u znak solidarnosti, slogan "Tretiraj me dostojanstveno" okačen je za ogradu Skupštine Kosova.

Siniša Kostić, RTK2