Bivša ministarka za dijalog

Bivša ministarka za dijalog Edita Tahiri rekla je da su se Njemačka i SAD koordinisale u vezi sa Berlinskim samitom koji je održan krajem prošlog mjeseca, ocjenjujući Thaçijeve izjave, da nije bilo njemačko-američke koordinacije, kao čudne i manipulativne, prenosi Gazeta Express.

Tahiri kaže da su SAD bile uključene u dijalog između Kosova i Srbije od samog početka, povremeno za samim pregovaračkim stolom, povremeno iz daljine, ali da su uvijek uključene u proces.

Ona je izjavila da je prisustvo SAD bilo konstantno od kada se od 2011. godine održavaju runde razgovora u okviru dijaloga između Srbije i Kosova kojima su prisustvovali visoki predstavnici Stejt departmenta u Briselu.

Tahiri naglašava da je Berlinski samit organizovan u potpunoj koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Ovo što govori Thaçi je čudno, pošto i on sam zna da su uključeni. Svaki put kada se održavaju sastanci, Amerikanci se sastaju sa obje strane prije razgovora, kao i sa posrednicom Mogherini. Dakle, uključeni su. Ovo što kaže Thaçi, da je Samit u Berlinu održan bez prisustva SAD-a, uopšte nije istina, zato što su SAD i Njemačka koordinisale. U saglasju sa SAD, Njemačka je vodila Berlinski Samit, koji je potopio rizične ideje o korekciji granica“, navela je Tahiri.

Upitana šta misli o naporima Thaçija da poništi samit u organizaciji kancelarke Merkel i francuskog predsjednika Macrona, ona kaže da je Thaçi to učinio nakon što je njegova ideja o razgraničenju odbačena u Berlinu.

Upitana o naporima Thaçija da devalvira samit u organizaciji kancelarke Merkel i predsjednika Macrona, Tahiri kaže da je to učinjeno jasno nakon što je ideja Berlina o ukidanju granice odbačena.

„Razlog je jasan. Svi smo to vidjeli. Činjenica je da je Berlinski samit potopio ideje kratkovidih političara kao što su Thaçi, Rama, Vučić i Mogherini, i ovaj neuspjeh je jedna pobjeda za Kosovo. To su manipulativne izjave koje su sjenka neuspjeha“, kaže ona, podsjećajući da je Berlinski samit bio historijski za Kosovo.

Tahiri objašnjava da je uključivanje Njemačke i Francuske u dijalog između Kosova i Srbije učinilo da se dijalog vrati na pravi kolosjek, i zaustavi zlo koje je Mogherini stavljala u prvi plan, što bi moglo obnoviti ratove i mržnju prema neprijateljima na Balkanu.

„Berlinski samit je zaustavio razorni proces dijaloga koji je krenuo u pravcu promjene granica koja bi izvala nove ratove na Balkanu, a stari animoziteti bi se vratili. Samit u Berlinu zaustavio je ovu lošu stvar i uspostavio dijalog na stazi na kojoj se i nalazio od 2011-2017″, zaključila je Tahiri.

Tahiri je ekskluzivno za Express saopštila da ima informacije da je kancelarka Merkel, koja je više puta pisala Federici Mogherini, tražeći joj da se pridržava evropskih vrednosti i spriječi mogućnost da se problem otvaranja granica stavi na sto. Ipak, pokazalo se da je Mogherini ostala gluva na ovaj problem i nije uspjela da ispoštuje zahtjeve njemačke kancelarke Merkel.

„Neoliko puta je kancelarka Merkel pisala Federici Mogherini tražeći joj da se pridržava evropskih principa i time ne dozvoli da pitanje granica bude otvoreno. Međutim, ona ne  poštuje i krši ove principe“, rekla je za Express bivša šefica pregovaračkog tima koja je vodila dijalog između Kosova i Srbije nekoliko godina.

„Za Samit u Parizu zakazanom za 1. juli ove godine u Francuskoj, Tahiri kaže da će tamo biti potvrđeno da nema potkusurivanja sa granicama i dokazaće da EU više neće ni slučajno biti prepuštena pojedincima poput Mogherini. Neće biti više takvih lidera koji nakon preuzimanja dužnosti, napuštaju principe EU“, dodala je.