Političke podjele

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je u intervjuu za “Opinion” govorio o podjelama albanskog političkog spektra na Kosovu i Albaniji.

"Stvorene su okolnosti da bi sada neko svoje neuspjehe u politici u Tirani, trebalo da navede nekoga da ih prenese na podjelu političke scene na Kosovu a ako mislite drugačije onda ste izdajnik, sramota, vi ste prosrbin, radite za Veliku Srbiju. Ja sam tokom cijelog svog života bio posvećen slobodi i nezavisnosti Kosova i ponosan sam na to. Uzeo sam pušku da ratujem protiv Srbije i ti meci koji su bili usmjereni protiv mene i mojih saboraca, nisu bili gori od ovog greva da bi danas podstakao neprijateljstvo među Albancima gdje god se nalazili ili pokušaji da se stvaraju neprijateljske šeme", rekao je Thaçi.
Thaçi je izjavio da je Kosovo na pravom putu i da je nezaustavljiv proces evropske perspektive i članstva u NATO.
"Srećom, ne vodim ni jednu političku partiju i nemam obaveze da sutra osvojim neki glas u izbornoj trci. Moj cilj je postizanje globalnog priznanja Kosova i postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom o uzajamnom priznanju", rekao je on.
Thaçi je rekao da su neke strane ambasade doprinele stvaranju ove situacije koje su svoje agende prenele na neke političke partije sa kojima više sarađuju, tako da između njih mora postojati jedinstvo, posebno između zemalja Kvinte, kako bi se spustile tenzije u okviru albanskog političkog spektra.