Moderna muzika, svjetski trendovi

Kada je riječ o Balkanu, Kosovo je na prvom mjestu, zastupljena je moderna muzika, prate se svjetski trendovi, a i u svijetu se sluša muzika na albanskom jeziku, kosovskih izvođača. Često je stranim medijima i izdavačkim kućama interesantno da tako mala zemlja ima toliki broj talentovanih pjevača, kaže muzički producent Damir Jahić.

Damir Jahić (38) je rođeni Sarajlija koji od 2009. godine živi i radi na Kosovu. Bavi se muzikom i kao muzički producent ostvario je brojne saradnje sa kosovskim muzičarima.
U razgovoru za Radio Kosovo 2 - Program na bosanskom jeziku, Damir kaže da se sve desilo spontano i neplanirano, a nakon što se kao izbjeglica za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini u Švedskoj upoznao sa kosovskim muzičarem Blerimom Muharremijem, publici poznatiji kao Blero.
Oni su se 1996/97. godine počeli baviti muzikom, a pjevali su uglavnom na engleskom jeziku. Potom, kako kaže, Blero je nakon 2000. počeo pjevati na albanskom jeziku, a karijera mu je išla uzlaznom putanjom. Blero se potom vratio na Kosovo, a Damir ostao u Švedskoj. Međutim, vidjevši da je Blero postao jako popularan, i da su mu pjesme na kojima je i Damir radio bile veoma slušane, to ga je navelo da i on dođe na Kosovo.
"Te 2009. sam bukvalno samo spakovao stvari, sjeo u auto i došao na Kosovo. To je bilo u stvari ono: idem da probam godinu-dvije da vidim kako će sve ići, ako bude bilo posla ostaću, a ako ne, vratiću se. I tako je prošlo vrijeme, jedna godina, dvije... sada je deveta godina od kako sam ovdje”, priča Damir.
Damir je  danas veoma traženi producent među poznatim pjevačima kosovske muzičke scene, uglavnom od strane onih mlađih, a do sada je sarađivao sa mnogima kao što su Dafina Zeqiri, Tuna, Dhurata Dora i ostali. Kaže da je dosadašnja saradnja bila veoma dobra i da postoji zajednički jezik.
On ocjenjuje da Kosovo vodi po pitanju praćenja svjetskih muzičkih trendova.
"Kada je riječ o Balkanu, Kosovo je na prvom mjestu, zastupljena je moderna muzika, prate se svjetski trendovi, a i u svijetu se sluša muzika na albanskom jeziku, kosovskih izvođača. Često je stranim medijima i izdavačkim kućama interesantno da tako mala zemlja ima toliki broj talentovanih pjevača”, kaže Jahić.
Osim posla i prijatelja koje je stekao, Damira za Kosovo ne veže ništa drugo jer je sva njegova porodica u BiH i u Švedskoj. Ali uprkos tome kaže da mu je ovdje veoma lijepo, pa Kosovo naziva svojim drugim domom.
U međuvremenu je naučio i albanski jezik. Međutim, priznaje da se prije njegovog dolaska suočio sa skepticizmom prijatelja koji su mu govorili da ne dolazi na Kosovo.
"Govorili su mi da li sam normalan, tamo je rat, kako ćeš tamo? Ali poznavajući drugove koji su dolazili ovamo i nisu imali nikakve probleme, odlučio sam da dođem. Kosovo je po meni moderna zemlja, i za ove godine koliko sam ovdje, puno je napredovala. Ne postoje nikakvi problemi, nema straha, nisam nikada primjetio da me neko 'pogrešno' gleda zbog mog jezika, čak ljudi sa mnom pričaju bosanskim jezikom. Za mene je Priština metropola, kao i svaki drugi svjetski grad, moderan, kulturan, civilizovan".
Damir međutim osuđuje postojanje viznog režima između Kosova i BiH. To za njega lično nije problem budući da ima švedski pasoš.
"Imam rođake u Bosni koji žele da dođu na Kosovo, ali zbog vize ne mogu. To je žalosno. Isto tako poznajem mnoge Kosovare koji imaju porodicu u Bosni i ne mogu otići. Ali nadam se da će se ovo pitanje riješiti", kaže Damir.
Iako je upoznat sa činjenicom da na Kosovu, pored većinskog albanskog stanovništva, žive i ostale zajednice, pa i bošnjačka, kaže da nije bio u prilici da se upozna sa mnogo Bošnjaka.
"Upoznao sam svega dvije, tri osobe iz pećkog kraja, a čuo sam da na Kosovu ima Bošnjaka".
Damir je poručio da se na Kosovu osjeća kao kod svoje kuće i da je Kosovo postalo njegov drugi dom. 
Razgovarala: Meliha Murić Januz