Intervju za KTV

Bivši predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje, Albin Kurti, sada poslanik u Skupštini Kosova, u intervjuu za KTV, govorio je o akciji policije na Kosovo 28. novembra u prostorijama Samoopredjeljenje. Kurti je rekao da je specijalna jedinica bila spremna da ubije aktiviste Pokreta Samoopredjeljenje, jer su samo čekali da neko od aktivista pokaže nešto u obliku revolvera.

Poslanik koji se nalazi na izdržavanju kućnog pritvora do 17. februara 2016, rekao je da je Policija Kosova angažovala 1000 policajaca radi njegovog hapšenja u sjedištu Pokreta Samoopredjeljenje.

"Policija je tog dana bila ta koja je ulica ispunila policajcima u uniformama, u civilu i nisu se razlikovali. Naravno da u momentima kada si na protestu teško im je bilo da hape i bio sam svjestan da može doći do bilo kakve intervencije policije. Ali nisam očekivao da će se angažovati anti-terorističke snage", rekao je Kurti.

"Angažovali su 1.000 policajaca i oni su bili u potrazi za jednim teroristom koji ne postoji. Njihove aktivnosti su bile osveta protiv nas, protiv protesta opozicije unutar i van Parlamenta. Stoga su angažovali i antiterorističke snage, ali je drugi razlog za to bio da je sadašnja vlast bila u panici i imali su za cilj da ova opozicija se podijeli i nestane", dodao je bivši lider Pokreta Samoopredjeljenje.

Kurti je tokom razgovora rekao da njegov govor 28. novembra na Manifestaciji bio planiran i o tome su bili obaviješteni svi lideri opozicije.

"Ja sam izašao i 18. novembra na protestima koji su uslijedili nakon hapšenja Donika Kadaj-Bujupi. U svakom slučaju bih izašao i na drugim proetstima ali nisam mogao da podnesem da ne budem prisutan na najvažnijem datumu za albanski narod", rekao je Kurti.

"Moj govor je planiran i 10 dana prije protesta ja sam cijelo vrijeme bio u predgrađima Prištine. Maksimalno sam pokušavao da izbjegnem hapšenje jer nisam želio da doprinesem ovom režimu. Morao sam se kretati sporednim ulicama i stoga sam zakasnio dva minuta. Iz tog razloga, moderator je prvo pozvao Glauka [Konjufcu], a zatim mene."

Kurti je tokom intervjua za KTV rekao da je antiteroristička policija tukla sve aktiviste Pokreta Samoopredjeljenje koji su bili prisutni u sjedištu.

"Mi nismo mogli na sred ulice da čekamo policiju. Oni su počeli da ulaze u sve kancelarije i tukli su aktiviste oba pola i uperili su im automatske puške u prsa i glavu. Ovo je bio teror kojeg su uradili tog dana. Oni su uvodili aktiviste i u toalete i tu ih tukli. Došli su do mene, odmah su me uhvatila dva ili tri policajca, udarili me u glavu i vezali mi ruke. BIlo je mnogo spreja, suzavca, bilo je mnogo uzvika mnogih ranjenih ljudi", govorio je Kurti o momentima njegovog hapšenja.

"Oni su nas pretresli, čekali su samo nešto što će ličiti na oružje kako bi nas ubili. To je tipično za policajca koji ima pendrek na gotovs, ali nije tipično da jedan policajac koji nosi oružje da te udara. Oni su imali drugi cilj", dodao je on.

"Poslali su me u zatvor visoke sigurnosti kako bi sa sebe skinuli ljagu za ono što su učinili. Tu je velika izolacija. Šest sati možeš ići u zajedničku ćeliju. Zatim, tu su česte racije. Za nedjelju danas su izvršene četiri racije. Zatvor je nov i čist. Bolje je nego u drugim zatvorima. Izgleda da su ovi političari izgradili ovaj zatvor za sebe".

Kurti je rekao da je "evidentno da oni žele vladati bez opozicije. Nema demokratije bez opozicije. Mi smo dokaz demokratije. Bez ove opozicije Kosovo postaje totalitarni režim. Vidjeli smo da vlada Mustafa-Thaçi je režimska, koja umjesto da štiti interese zemlje od Srbije, oni moć demonstriraju na opoziciju”.

Albin Kurti për Interaktiv - KTV jep detajet për arrestimin më 28 nëntor. “Policia më ka goditur kur më ka arrestuar dhe më trajtoi si terrorist që nuk jam”.

Posted by Koha.net on Tuesday, December 29, 2015

Albin Kurti për Interaktiv - KTV: Zajednica ka vdekur. Gjykata Kushtetuese e ka varrosur atë

Posted by Koha.net on Tuesday, December 29, 2015

Albin Kurti për Interaktiv - KTV thotë se është bastisur disa herë gjatë qëndrimit në Burgun e Sigurisë së Lartë në Gërdoc

Posted by Koha.net on Tuesday, December 29, 2015

Albin Kurti për Interaktiv - KTV: Isa Mustafa nuk mundi të menaxhojë Facebook-un e tij e lëre më Kosovën

Posted by Koha.net on Tuesday, December 29, 2015

Albin Kurti për Interaktiv - KTV: Daçiqit e Vuçiqit më shumë i duhen Mustafa e Thaçi se sa Jabllanoviqi

Posted by Koha.net on Tuesday, December 29, 2015