Otvoreno pismo upućenom političarima

Specijalista neuropsihijatrije dr Afrim Blita uputio je otvoreno pismo kosovskim političarima, u kome je izrazio ljutnju zbog situacije u kojoj se Kosovo nalazi, prenosi Gazeta Express.

Blita je ocjenio da situacija na Kosovu nije odgovornost građana jer, kako je naveo, oni mogu biti neodgovorni.

Prema njegovim riječima, odgovornost za situaciju u kojoj se danas nalazi Kosovo trebalo bi da snose lideri, koji moraju da rade neuslovljeni ličnim ili partijskim interesima.

"Da li ste u redu? Šta vam je? Da li ste opijeni od vlasti i materijalne koristi? Da li imate obraz, savijest, ljudskost? Da li je možete da saosjećate bol, patnju, gubitak sugrađana? Da li ste svijesni  situacije u kojoj se Kosovo nalazi? Niste mogli da predvidite šta bi moglo da se dogodi? Da li imate oči i uši, ili ste izgubili i razum? Da li od drveta ispred nosa ne vidite šumu?", napisao je kosovski ljekar u otvorenom pismu upućenom političarima.

Kako je naveo, on je svjedok, kao i svi građani Kosova, u kakvoj su situaciji Kosovo i njen narod.

"Patnja, bol i beskrajna tuga hiljade i hiljade sunarodnika. Nelagoda, anksioznost, strah, gnjev apsolutne većine. Nalazimo se usred izazova koji trese temelje fizičkog postojanja i preti budućnosti Kosova. Svjedok sam, kao i svi građani Kosova, riječi i postupka naših 'lidera'", navodi se u pismu.

Blita je istakao da pokušava kao osoba, ljekar, stručnjak za mentalno zdravlje, nastavnik sa iskustvom skoro četiri decenije, da shvati ponašanje "lidera" i poručio da ne postoji kategorija gdje bi mogao da ih svrsta, jer to prevazilazi "njegove intelektualne kapacitete".

"Možda se pitate zašto 'lider', zato što je lider, poput roditelja, osoba koja kontroliše drugu osobu i brine o njoj, o grupi, mjestu ili situaciji. Nažalost, za sve nas vi niste lideri. Ne samo da vas nije briga, već nemate kontrolu ni nad čim, osim ličnih interesa i malim grupama oko vas i kontroliše te podanike koji nisu ništa drugo nego glasačke mašine kao taoci sopstvenog interesa", ističe se u pismu.

Odgovornost za situacije izvan kontrole, kako je naveo, pada na roditelje i lidere.

"Lideri su oni koji odgovarajućim, pravednim, bezuslovnim postupcima, bez ličnog ili stranačkog interesa, čine neodgovorne građane odgovornim. Lideri, kao i roditelji, nakon što molba bude bezuspješna i ne popravi neodgovorno ponašanje, imaju  obavezu da deluju u interesu djeteta i građanina, jer tako rade roditelji i lideri", navodi se u pismu.

Poručio je liderima da se kriju iza obrazloženja ustava, zakona, propisa, agende, koje smatraju vrijednim i ocjenio da su se izgubili u "sopstvenom dvorištu".

"Koja je najveća vrijednost čoveka, ako ne i njegov život i zdravlje. Izdali ste mrtve, bolesne, zdravstvene radnike, izdali ste sve, osim sebe. Mislite da ljudi brzo zaboravljaju, grešite, to se neće dogoditi, ljudski život je u pitanju, ovaj građanin neće zaboraviti. Sudnji dan će doći vrlo brzo i kao rezultat toga baciće vas na smetlište historije, gdje imate svoje mjesto. Sram vas bilo", zaključuje se u otvorenom pismu kosovskog lekara upućenom političarima.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express