Iz mog ugla

Srpska propaganda protiv Kosova i njegovih američkih prijatelja u posljednje vrijeme je počela da se intenzivira. Sada, osim Rusije, i Srbija je otvoreno pokrenula negativnu propagandu protiv visokih američkih ličnosti koje su pomogle oslobađanju Kosova od srpskog terora i genocida.

Ovu mračnu kampanju, ovaj put vodi ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Ovaj visoki srpski zvaničnik nedavno je angažovao nekoliko medijskih kuća u Srbiji kako bi uvrijedio i omalovažio visoke američke ličnosti, uključujući bivšeg predsjednika Billa Clintona sa klevetama najnižeg nivoa.

Portal "Kurir", koji je pod potpunom kontrolom Dačića illi mu služi da baca ljagu na predsjednika Clintona, rekavši da je on prije mnogo godina navodno bio upleten u seksualnu aferu sa maloljetnicama na Karibima. Srpska propaganda i laži ne poznaju granice, prelaze granice nezamislivog samo da bi postigli cilj. I cijela ova situacija dešava se u trenutku kada je došao kraj vjekovnog sukoba i kraj dijaloga između Kosova i Srbije, a kada SAD imaju ključnu ulogu u postizanju dugoročnog mirovnog sporazuma između dvije zemlje, koji će rezultirati uzajamnim priznavanjem dveju zemalja i mestom u UN za Republiku Kosovo.

Srbija je shvatila da nema drugog puta, pa je intenzivirala svoju kampanju protiv američkih pristalica države Kosovo kako bi mogla da dobije nešto više u tom procesu. Dačić je čak pokrenuo još jednu veoma opasnu kampanju, pokušavajući da se umiješa u američke unutrašnje stvari, na što su i upozorili američki zvaničnici. Pozvao je srpske Amerikance (Srbe u SAD) da glasaju za Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima sljedeće godine, nakon što je, prema njegovim riječima, Trumpova administracija okrenula leđa Kosovu zbog neposlušnosti kosovske vlade, kada se radi o ukidanju poreza na proizvode iz Srbije i povećanju korupcije i ovo bi bila dobra prilika da Srbija vrati svoje savezništvo sa SAD.

"Konkretno, kao ministar spoljnih poslova dogovoriću se da formalizujemo podršku Trumpu na sljedećim izborima. Srbi u Americi i onako glasaju za Trumpa. Ako to učinimo mudro, objedinimo te glasove, kojih nije malo, obezbjedićemo bolju poziciju u novoj administraciji", rekao je Dačić za srpske medije. Taj poziv Dačića Michael Carpenter, bivši službenik američkog Ministarstva odbrane, koji je bio nadležan za Rusiju, Euroaziju i Balkan, ocjenio kao miješanje u unutrašnja pitanja SAD. On je rekao da srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić planira da se miješa u američku unutrašnju politiku, pozivajući Srbe u Americi da glasaju za Donalda Trumpa na izborima 2020. godine.

Michael Carpenter, direktor “Pen Biden Centra”, koji je ujedno bio i politički savjetnik potpredsjednika SAD Joa Bidena, rekao je za Glas Amerike kako vjeruje da "Dačić pravi veliku grešku" s tim pozivom i da je" podrška evropskom putu Srbije pitanje oko kojeg se dvije stranke u SAD moraju složiti“, napisao je Carpenter na svom Twitter profilu.

U međuvremenu, američki analitičar i publicista Januš Bugajski rekao je za RTK da Sjedinjene Države nisu promjenile svoj stav prema Kosovu, već je to propaganda i tendencija srpske države, tačnije ministra Ivice Dačića, da se SAD mijenjaju stav u vezi sa normalizacijom odnosa Kosova i Srbije.

"Ono što sada vidimo je da tu igru u Beogradu igra ministar spoljnih poslova Dačić. On pokušava da prijevarama stvori sliku da SAD podržavaju Srbiju, a ne status Kosova. To treba shvatiti kao propagandu, a ne realnost", rekao je Bugajski za RTK.

Srbija je poznata, bar u balkanskim zemljama, ali i šire po stručnosti u propagandi i lažima, i zato bi kosovske institucije trebalo ozbiljnije da shvate to i da budu  opreznije u svojim daljim postupcima, jer to ozbiljno narušava položaj Kosova na međunarodnoj sceni, što bi moglo imati posljedice na izgradnju države i buduće procese integracije naše Republike u međunarodne institucije.