Pismo prijatelju...

Iako nisam opterećen prošlošću, zadnje gluposti naših političkih lidera su me navele da izvršim upoređenje između nekadašnjih srpskih zvaničnika, zvanične politike Srbije i odnosa Albanaca prema kosovskim Srbima i politici koja se odvijala nad njima.

Poštovani prijatelju,

Ukoliko je Hashim Thaçi albanski tarzan, koga predstavlja Aleksandar Vučić, koji više od sedam godina vodi dijalog sa njim? Ako je ovo istina, zar to ne govori isto toliko o njemu i posrednicima, koliko o ljudima koji su izašli “iz šume“?

Iako nisam opterećen prošlošću, zadnje gluposti naših političkih lidera su me navele da izvršim upoređenje između nekadašnjih srpskih zvaničnika, zvanične politike Srbije i odnosa Albanaca prema kosovskim Srbima i politici koja se odvijala nad njima.

Paradoksalno izgleda ali je činjenica da je bivši srpski konzul na Kosovu, Milan Rakić, u prošlom vijeku imao više razumjevanja za albansko-srpsko približavanje u odnosu na potonje generacije, uključujući i našu! Naime, Rakić je u dvije depeše (poslate 16. juna i 4. jula 1907.), sa velikim simpatijama pisao o albansko-srpskim sporazumima koji su u tradicionalnoj formi Bese (časna riječ) proklamovali garancije lične, imovinske i pravne sigurnosti u gnjilanskom kraju.

U prosljeđenim depešama se odražava briga i poštovanje prema Albancima i Srbima koji na dostojanstven način žele da riješe uzajamne sporove…! Dok smo mi jedan vijek potrošili u međusobnim sukobima i nerazumjevanju i uvredama, umjesto da smo u novonastalim okolnostima tražili savremenu, racionalnu političku alternativu za Besu i Rakića!

Kako objasniti činjenicu da naši lideri poslije sedam godina zajedničkog slikanja i reklamiranja, uglavnom u Briselu, u osmoj godini se razotkriju – da su anahronični pregovarači Srbije pregovarali sa ljudima “iz šume”?! Ukoliko je ovo istina, zar ovo ne govori ne toliko o njima i posrednicima, koliko o ljudima koji su izašli “iz šume“?

Zato, poštovani prijatelju, dileme nema. Istorija naših odnosa je preplavljena sukobima i mržnjom ali ima i svjetlih ličnosti i događaja. Tucović, Novaković, Rakić… su se umorili od nacionalne mržnje, dok su nove generacije sklone deja vu! Nažalost, mnogi su se olako prilagodili mržnji, a malo njih bivšem srpskom konzulu! Istorijski paradoks koji se nažalost njeguje kao izraz “nacionalne tradicije“. U prošlom vijeku imali smo mudrije političke ličnosti u odnosu na savremeni period. Da li to znači da treba da se spremamo da živimo po pravilima džungle gdje će opstati samo najjači?! Ukoliko je tako, da li ćemo uskoro imati dvoboj između Hashima Thaçija i Aleksandra Vučića ko će biti kralj džungle?!

Da budem potpuno jasan. Sjever Kosova je godinama oaza kriminala i korupcije. Ali izvorište tamošnjeg kriminala se nalazi u Prištini i Beogradu. Lanac kriminala kontrolišu Hashim Thaçi i Aleksandar Vučić. Zato, intervencija Policije Kosova je prividno imala za cilj eliminisanje kriminala i korupcije ali je suština intervencije trebalo da ubrza i poveća osjećaj straha pred sljedeći susret u Parizu da će Sjever uskoro postati džungla pod vladavinom Hashima Thaçija ukoliko se ne podjeli. Zato je intervencija pokrenuta povodom borbe protiv kriminala, dok je istinski cilj policijske intervencije bio usađivanje straha među građanima Kosova da će uskoro sjeverom gospodariti kosovski tarzan, Hashim Thaçi!

Uostalom, nisam načisto, da li u našim odnosima ima razlike između mržnje, kriminala i politike?! Zato je odluka o intervenciji na Sjeveru Kosova zapravo simbioza interesa kriminala i politike u namjeri podizanja straha od sljedećih koraka koji bi tamošnji živalj ubjedio da jedino podela može da ih “spasi” od političkih predstavnika Albanaca koji su kao nekadašnji pripadnici OVK izašli iz “šume“. Zbog toga smatram da zadnje izjave predsjednika Kosova o “ujedinjenju Kosova i Albanije” a protiv Zajednice opština sa srpskom većinom, protiv takse, i premijerke Srbije o “ljudima iz šume” imaju isti cilj – podjelu Kosova po svaku cijenu!

Zato, govoreći o najavama iz Prištine o ujedinjenju sa Albanijom, Aleksandar Vučić je rekao da je apsolutno uvjeren da će se stvari razvijati u pravcu koji je najavio kosovski predsjednik, Hashim Thaçi, kada je govorio o mogućem referendumu o ujedinjenju Kosova i Albanije – ako Evropska unija nastavi sa izolacijom Prištine. Zbog toga će Srbija morati da reaguje na to! „Apsolutno sam uvjeren da će se stvari odvijati u tom smjeru. Mi ćemo na to apsolutno reagovati na ozbiljan i odgovoran, ali oštar i odlučan način“. Dakle, predsjednik Srbije najavljuje dvoboj….

Ukoliko je Hashim Thaçi albanski tarzan, koga predstavlja Aleksandar Vučić, koji više od sedam godina vodi dijalog sa njim? Ako je ovo istina, zar to ne govori isto toliko o njemu i posrednicima, koliko o ljudima koji su izašli “iz šume“?

Piše: Belulj Beqaj
Belul Beqaj, rođen je u Prizrenu 1957, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini i doktorirao političke nauke na Univerzitetu “Kiril i Metodije“ u Makedoniji. Autor je stotine javnih i naučnih radova.


Izvor: Kossev.info