Zabilježile rekordan pad

Prema podacima Centralne banke Kosova u prvom polugodištu 2014. godine direktne strane investicije su iznosile 38.9 miliona eura ili 110,1 miliona eura manje u poređenju sa istim periodom 2013. godine.

Direktne strane investicije na Kosovu  su tokom protekle godine zabilježile rekordan pad u odnosu na prethodne godine, prenosi list "Zëri".

Na osnovu izvještaja Centralne banke Kosova jasno se vidi da su direktne strane investicije koje su primljene na Kosovu u periodu januar-jun 2014. iznosile 38.9 miliona eura, što je za 110.1 milion eura manje u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Takođe i investicije kosovskih rezidenata u drugim zemljama su bile dvostruko manje u poređenju sa istim periodom prethodne godine i dostigle su iznos od 1.5 miliona eura.

Prema podacima CBK se jasno vidi da su direktne investicije kosovskih rezidenata van kosovske privrede uglavnom bila kapitalna i u većini slučajeva predstavljala su uglavnom kupovinu nekretnina. Nasuprot direktnim stranim investicijama, akcionarski kapital je iznosio 24.6 miliona eura dok je u istom periodu 2013. iznosio 92.9 miliona eura.