Zbog humanitarnih i ekoloških razloga

Stavljanje datuma ”najbolje koristiti do” na ambalažu prehrambenih proizvoda dodatno uvećava ionako veliku hrpu otpada u Evropi, pa bi se ta oznaka mogla ukloniti s nekih trajnih proizvoda, ističe skupina članica Evropske unije u dokumentu pripremljenom za raspravu na sastanku ministara poljoprivrede u ponedjeljak.

Bacanje hrane na Zapadu postala je top tema zbog svojih humanitarnih i ekoloških razloga. Jedno prošlogodišnje izvješće pokazalo je da se i do polovine proizvedene hrane u svijetu baci zbog loših načina ubiranja, skladištenja i transporta, kao i neodgovornog ponašanja maloprodajnih lanaca i potrošača.
Dokument za raspravu, iza kojeg stoje Holandija i Švedska, a podupiru ga Austrija i Danska, navodi da označavanje hrane datumom ”najbolje koristiti do” u mnogim zemljama uvećava problem s otpadom te pozivaju Evropsku komisiju da razmotri izuzeće od tog pravila proizvoda s vrlo dugim vijekom trajanja.
Također, od evropskih zakonodavaca se traži da razmotre kako postići kod potrošača bolje razumijevanje datuma trajanja prehrambenih artikala.