U slučaju da tender bude neuspješan

Vlada Kosova kao alternativno rješenje razmatra i mogućnost podizanja sredstava od stranih institucija za izgradnju novih energetskih kapaciteta u slučaju da tender opet bude neuspješan.

Ponuda mnogih međunarodnih institucija da podrže razne razvojne projekte je natjeralo ministra Finansija Besima Beqaja da uzme u obzir izgradnju novih kapaciteta putem ovih fondova.
Kašnjenja i probleme u ovom projektu Beqaj je opravdao razmatranjem iskustava sličnih projekata iz zemalja u regionu. Čak i Svjetska banka smatra da Kosovo mora imati plan B za projekat termoelektrane "Novo Kosovo", ali momentalno, više podržava aktuelni projekat.
"Ovo je vrijeme da se na sto stave sve ideje i da se analizira cijena i slabosti svakog takvog alternativnog rješenja. Međutim, u ovom momentu, pokazatelji govore u prilog tome da uprkos poteškoćama i kompleksnosti, plan A će funkcionisati", izjavio je za televiziju KTV, Jan Peter Olters, šef kancelarije Svjetske banke na Kosovu.
On je dodao da je tender sada u velikoj mjeri van dometa Vlade jer, nakon brižljivih priprema tenderske dokumentacije, sada je na pretkvalifikovanim ponuđačima da odluče i izrade dokumenta ponude.
Inače, projekat izgradnje termoelektrane "Novo Kosovo" je započet prije nekoliko godina.