Ukidanje poreza za poljoprivredne proizvođače, ukidanje komunalne takse i stvaranje povoljnijih uslova za domaću radinost, obećanja su premijera Hashima Thaçija i ministra finansija Besima Beqaja prilikom susreta sa prizrenskim privrednicima.

U organizaciji tri biznis udruženja koja djeluju u Prizrenu, Udruženja zanatlija i biznismena, Udruženja zanatlija “Esnaf “ i Udruženja za  podsticanje privrednog razvoja "Sofra", sinoć je u Prizrenu održan skup biznismena na kome je prisustvovao i premijer Hashim Thaçi sa svojim ministrima finansija i privrede.
Skup je otvorio Afrim Tejeci, predsjednik Udruženja zanatatlija i biznismena Prizren, koji je, pozdravivši sve prisutne istakao, da je cilj večerašnjeg druženja da se u direktnom razgovoru biznis sektora iz Prizrena sa predstavnicima centralnih i lokalnih vlasti pokrenu teme koje preokupiraju biznis i mogućnostima uspostavljanja bolje saradnje vlati sa ovim najvažnijim sektorom za Kosovo.
On je, govoreći o aktivnostima ovog udruženja istakao i potrebu za industrijskom zonom u opštini Prizren, koja mora biti prioritet budućih investicija vlasti u biznis sektoru.
Edis Çabrat, predsjednik “Esnafa” je, predstavljajući ovo udruženje i njihove aktivnosti pozvao Vladu Kosova, da se priključi ogromnom projektu Regionalne bolnice u Prizrenu, napominjući da su obezbjedili donatore i da je završen građevinski dio projekta ali da je neophodna lokacija, po mogućnosti blizu autoputa, kako bi čitav region, uključujući i okolne zemlje, koristio usluge ovog budućeg savremenog medicinskog centra.
Ispred  Udruženja za podsticanje privrednog razvoja "Sofra", predsjednik Berhil Šasivari je zatražio da se promijeni odnos prema preduzetniku, kao privredniku koji je dobar domaćin, koji stvara novu vrijednost, zapošljava ljude te ga treba podstaći da sam i nesmetano izrazi svoje kreativne sposobnosti, koje bi trebalo biti najvažniji u hijerarhiji. 
"U ovim vremenima kada se zaoštravaju odnosi zbog svijetske krize, nije dovoljno da se samo želi i planira. Treba konkretnim akcijama mobilisati, kako domaće tako i strane, intelektualne kapacitete u stvaranju adekvatnih strategija", rekao je Šasivari ističući problem carinskih depoa i potrebu za stvaranjem jedinstvenog informativnog  sistema. 
Aktuelni predsjednik opštine Prizren dr. Ramadan Muja je, pozdravljajući pisutne predstavnike biznisa istakao važnost biznisa u Prizrenu i obećao da će “grace period” od 2 ubudće biti na 5 godina za komunalnu taksu za nove biznise iz oblasti poljoprivrede i proizvodnje, te da će se u slijedećem mandatu više zalagati na stvaranju povoljnije klime za obavljanje biznisa.
Ministar finansija Besim Beqaj je govorio o predstavnicima biznisa kao ljudima koji se ujutru bude sa idejom i praktičnim planovima za rad i stvaranje nove vrijednosti, te istakao ogroman značaj biznisa za mladu državu Kosovo. On je najavio ukidanje poreza na dodatnu vrednost (PDV) za poljoprivredne proizvođače kako bi domaća proizvodnja postala konkurentna, a što bi podstaklo i nove privrednike na bavljenje proizvodnjom.
Premijer Kosova Hashim Thaçi je u dijelu obraćanja koji se odnosio na biznis, istakao da će Vlada Kosova i ubuduće raditi na donošenju zakona koji će za rezultat imati poboljšanje uslova za bavljenje biznisom.
On je obećao da će se u opštini Prizren od 2014. godine ukinuti komunalna taksa, kao i stvaranje  povoljnijih uslova za domaću radinost.
Druženje premijera i prizrenskih privrednika je nastavljeno uz prigodnu večeru za sve prisutne.