Podaci Agencije za statistiku su nerealni

Agenciji za statistiku Kosova više ne vjeruje ni Vlada Kosova, u sklopu koje ova institucija i radi. Za izvršnu vlast, brojka da samo 30.9 posto stanovništva Kosova je nezaposleno ne predstavlja realnu situaciju na terenu.

Ministar rada i socijalnog staranja, Nenad Rašić je za list "Tribuna" rekao da nezaposlenost na Kosovu se kreće od 35 do 40 posto. Sa podacima Agencije za statistiku Kosova se ne slažu ni ekonomski stručnjaci.

Oni kažu da Agencija za statistiku Kosova uvijek iznenađuje predstavljenim statistikama. Prema njima, nema nikakve logike da se kaže da na Kosovu 63 posto stanovništva je neaktivno na poslu. Ovo bi moglo biti realno, kažu oni, samo u nekoj državi koja ima naprednu socijalnu politiku i veliku socijalnu zaštitu.

Međutim, rezultati objavljeni dan prije od strane zvanične ustanova za statistiku u zemlji, pokazuju da je ništa manje nego 750 hiljada stanovnika koji se ne broje kao nezaposleni ali koji ne rade iz različitih razloga. Od njih 176 hiljada su građani koji nisu pobrojani samo što ne vjeruju da mogu naći posao...