Kosovo živi od novca izvana!?

Više od 605 miliona pristigle su doznake naših ljudi koji žive van Kosova tokom prošle godine, ili za oko 20 miliona više u odnosu na 2011. godinu, bez obzira na prognoze o njihovom smanjenju kao rezultat međunarodne finansijske krize.

Stručnjaci ekonomije kažu da doznake emigranata odlaze uglavnom na hranu, dok je veoma mali broj njih orijentisan na razvojne projekte.

Prema nedavnom izvještaju Centralne banke Kosova (CBK), doznake emigranata su bile najviše tokom 2008. godine, kada su dostigle vrijednost oko 609 miliona eura i od te godine bilježe pad.

Profesor ekonomije, Muhamet Sadiku kaže za list "Zëri" da se doznakama emigranata pokrivaju troškovi hrane, gdje ta sredstva idu van zemlje, pošto trgovinski deficit zemlje dostiže cifru od oko 2 milijarde eura.

On objašnjava da ovim sredstvima Kosovo osigurava prividni socijalni mir, pošto se pokriva veliki dio potrošnje lokalnih porodica.

"Još uvijek je veoma mala potrošnja ovih sredstava na poslovne inicijative, odnosno oko 10 posto, a ostatak ide na prehranu", kazao je Sadiku.

Prema njegovim riječima, dijaspora i dalje ne ulaže na Kosovu, jer, kako kaže on, njihove investicije su vezane na unapređenju poslovnog ambijenta u zemlji.

S druge strane, Kujtim Dobruna iz Ekonomske inicijative za Kosovo (ECIKS) sa sjedištem u Beču, Austrija, priznaje da izazov ostaje orijentacija doznaka kroz stabilnije kanale u odnosu na potrošnju na prehranu.

Prema njegovim riječima, niko ne može prisiliti dijasporu da sredstva namijene na investicije a ne na prehranu, ali, kako kaže, ima prostora za stvaranje niza šema javno-privatnih poticajnih mehanizama za pružanje finansijske, administrativne, savjetodavne ili tehničke podrške za one pripadnike dijaspore koji žele da investiraju na Kosovu.

Dobruna smatra dobrom vješću činjenicu da prihodi iz dijaspore su zabilježili značajno povećanje, uprkos brojnim prethodnim predviđanjima da će se smanjiti doznake kao rezultat međunarodne financijske krize.

"Činjenica da je većina kosovske dijaspore koja živi u zemljama koje su malo pogođene krizom, može biti od presudnog značaja za ovaj rast. Ali to također pokazuje predanost dijaspore prema domovini", rekao je on za list "Zëri".

U međuvremenu, CBK je prije mjesec dana izvjestila da su doznake emigranata do septembra 2012. godine dostigle cigru od 436.7 miliona eura i u upoređenju sa istim periodom iz 2011. godine bile su za 2 posto veće.

Doznake emigranata

2012 - 605.1 miliona eura
2011 - 584.8 miliona eura
2010 - 584.3 miliona eura
2009 - 585.7 miliona eura
2008 - 608.7 miliona eura
2007 - 588.5 miliona eura