Ekonomska predviđanja

Za Kosovo dolaze tamna predviđanja iz Evrope. Sve to zbog toga što se Evropa suočava sa velikim finansijskim problemima, a isti se mogu prenijeti kod nas. Međunarodni monetarni fond (MMF) je upozorio da EU prijeti duga ekonomska recesija, scenarij sličan onome iz Japana, kada se dvije decenio suočavao sa krizom.

Zamjenik generalnog direktora MMF-a, David Lipton, rekao je da iduće godine evropski rast neće biti veći od 1 posto. I uz slab rast, visoka poslovna dugovanja, prema MMF-u, povećavaju rizik od masovnih stečajeva preduzeća i to opet će uzdrmati bankarski sistem u Evropi.

Poznavatelji ekonomije i međunarodnih odnosa za iduću godinu upozoravaju da zemlja ozbiljnije riskira da ima manja ulaganja i doznake iz zemalja Evropske unije. Također i izvoz u ovim zemljama bi mogao pasti ako se recesija nastavlja. Prema njima, Kosovu je potrebno da EU bude politički i ekonomski konsolidiranija  u vrijeme kada ima za cilj članstvo i  u vrijeme kada je članstvo, a ima za cilj da imaju koristi od EU fondova.