Korupciju uporedio sa afričkom

Umoran od nebrige institucija pri obavljanju svog posla, a koji se direktno odnosi na poslovanje kompanija koje djeluje na Kosovu, Austrijanac Gerald Wiflingseder je izrazio i svojim priličnim razočarenjem u funkcioniranju nekih od kosovskih institucija.

"Radio sam i u afričkim državama, gdje je korupcija na vrhuncu po veličini u svijetu, ali nije bilo toliko teško koliko je na Kosovu teže da se posluje", rekao je Wiflingseder. Prema njegovim riječima, ova nebriga i institucionalne prepreke, ne samo da stvaraju poteškoće u njihovom radu, već dolazi i do gubitka novca, piše list "Zëri".

"Umjesto da institucije Kosova sarađuju sa nama i da nam pomognu u razvoju naših poslova, oni nam predstavljaju probleme i stalno nas blokiraju", rekao je Wiflingseder, dodajući da je samo jedan od gubitaka bila dvonedjeljna blokada pšenice iz Srbije.

Ova blokada je njih koštala preko 20.000 eura gubitka, samo zato što AUVK nije požurio izvršiti analizu. U međuvremenu, brašno je iz Srbije ulazilo bez problema.

"To brašno je bilo isto kao i pšenica. Zašto ono nije bilo sumnjivo a pšenica da. Nakon 13 dana samo su nam se izvinuli, nisu nam dali nikakav papir sa analize.  Da se to desilo u Albaniji, ne bi nam zadržali niti tražili dodatne analize. Kontaktirao sam dužnosnike Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva trgovine, no samo su ovi iz Ministarstva trgovine odgovorili jednim e-mailom, da su zainteresirani da se to što prije završi", rekao je on.

Vidno uzrujan ovom neodgovornošću, Austrijanac Wiflingseder, koji već tri godine radi na Kosovu, izjavio je da na ovaj način strani investitori mogu samo još više odlaziti.

"Uvjeren sam da strani investitori imaju problema u državi Kosovo", zaključio je on.

Da institucije Kosova sve više i više čine na otežavanju rada stranim investitorima potvrdili su i predstavnici Privredne komore Kosova i poslovni predstavnici.

Prema njima, zbog brojnih prepreka na koje su naišli u poslovanju na Kosovu, mnoge međunarodne kompanije koje su došle kako bi investirale na Kosovu, su još brže bolje otišle ne učinivši ništa.

Prema riječima Berata Rukiqija iz Privredne komore Kosova, glavni razlog je taj što oni nailaze na velike pravne nepravilnosti.

Prema njegovim riječima, prema anketama koje je Privredna komora Kosova radila glavna briga stranih investitora je nefunkcionisanje zakona.

Arian Zeka iz Američke privredne komore, kazao je da zbog nefunkcionisanja zakona nastaju i drugi problemi, kao što je korupcija i druge nepravilnosti u aktivnostima javne nabavke.

Ono što je važno, prema njegovim riječima, je da nakon otvaranja nekog biznisa na Kosovu, bilo stranog ili lokalnog, da oni ne budu ometani i da kasnije im ne bude prijećeno raznim formama.

"Ako pogledate imena investitora koje smo imali u posljednjih nekoliko godina, kada je po prvi put otvoren tender za novu Termocentrali, kada je načinjena prva ponuda za PTK, kvalitet zainteresiranih investitora da budu uključeni u ove ponude je bio mnogo bolji nego što je to danas. Činjenica da njih danas nema prisutnim ili zainteresiranim za takve projekte znači da su oni otišli iz nekog njima poznatog razloga", rekao je Zeka.