Konzervativni pristup

Kosovske banke preduzimaju mjere u cilju osiguranja trajne stabilnost bankarskog sektora, uprkos kontinuisanom padu obima sredstava u finansijskom sektoru, kažu stručnjaci.

Do sredine 2012. godine, ukupna aktiva u bankarskom sektoru iznosila je 4,8 milijarde eura, što je za 13,2 posto manje nego u istom periodu 2011. godine.
"Kretanja u kamatama normalne su fluktuacije i ne pružaju nikakvu osnovu za zabrinutost," izjavio je za SETimes Lumir Abdixhiku, izvršni direktor prištinskog Riinvest instituta.
Abdixhiku kaže da je konzervativni pristup banaka, kojim se održavaju dovoljne rezerve za kreditiranje, doprinio stabilnosti bankarskog sistema.
"Iako je stopa nekvalitetnih kredita u porastu, ona je mnogo niža nego u susjednim zemljama," izjavio je Adbixhiku.
Zvaničnici kažu da banke poduzimaju i mjere za smanjenje rizika i jačanje upravljanja rizikom, kao i na mehanizmima interne kontrole.
"Prošle godine smo poduzeli korake u cilju ... unaprjeđivanja efikasnosti u poslovanju, racionalizacije troškova poslovanja, kao i [povećanja obima] pokrivenosti klijenata i unaprjeđenja kvaliteta usluga," izjavio je za SETimes Shkelzen Kelmendi, šef organizacijske službe pri NLB banci u Prištini.
"Naša banka ostvarila je dobit od 4,5 miliona eura, a i dostigla dovoljno visoke indikatore stabilnosti, poput visokog nivoa adekvatnosti kapitala, zadovoljavajućeg kvaliteta kreditnog portfolija, kao i visoke likvidnosti i povrata kapitala," dodaje Kelmendi.
Kelmendi je izjavio da su neefikasan i nedjelotvoran pravni i pravosudni sistem na Kosovu dva glavna krivaca za ometanje rasta u bankarskom sektoru, ali i da nedavno izvršene reforme predstavljaju korak u pravom smjeru.
Kosovo je uvelo novi krivični zakon, restrukturisalo pravosudni i tužilački sistem i imenuje dodatne suce i tužioce, a vrši i njihovu preobuku.
Očekuje se da će te reforme pružiti osnovu za stvaranje metoda u cilju lakše realizacije zaloga, kao i rješavanje problema u katastarskom sistemu, kako kaže Fatlum Gogiqi, izvršni direktor Žutog centra za obuku u Prištini.
"Unaprjeđenje reformisanog i efikasnog pravosudnog sistema u smislu ubrzanog odabira pravosudnih predmeta može imati direktnog uticaja na kamatne stope u zemlji," izjavio je Gogiqi za SETimes.