Zapošljavanje političkih militanata

Više od 12 hiljada osoba je zaposleno u centralnim javnim institucijama na Kosovu, od kojih samo 7500 osoba radi samo u Kosovskoj energetskoj korporaciji (KEK).

Ovo je i javno preduzeće sa največim brojem radnika u zemlji, nakon koga doleze Pošta i Telekom Kosova (PTK), sa više od 2400 radnika.
Javna preduzeća na Kosovu posljednjih godina su se pretvorila u "gnijezdo" zapošljavanja militanata vladajućih stranaka, što drastično utiče na profite preduzeća. U mnogim javnim preduzećima više od 50 posto izdataka ide samo na plate radnika a malo sredstava ostaje na raspolaganje za razvojne objekte.
Od 2395 zaposlenih koliko ima PTK 1165 osoba radi u telekomu, koja nije najprofitabilnija jedinica kompanije, dok u operatoru “Vala” koji donosi više profita radi 994 radnika.
Prema grafikonu PTK, u kancelariji glavnog šefa PTK, Ejupa Qerimija ima 26 radnika. Veliki broj radnika ima i Pošta Kosova, odnosno 926 radnika, koji u narednim godinama, prema poslovnom planu kompanije predviđa se povečanje tog broja.
Ova kompanija je ocjenjena da ima veliki broj zaposlenih, a od poštanskih usluga koje obavlja ne osigurava dovoljno prihoda. Pošta osigurava novac od iznajmljivanja objekata širom Kosova, koje koristi PTK.
Druga javna kompanija, Sistemski operater transmisije i tržišta (KOSTT) ima 368 radnika. Dvije želježničke kompanije “Traikos” i “Infrakos” ima 510 radnika. Prva ima 215 radnika a druga 295 radnika. Aerodrom “Adem Jashari” u 2011. godini je imao 152 radnika, nakon privatizacije terminala od strane turske kompanije “Limak”.
Hidroekonomsko preduzeće “Ibar Lepenac” ima 247 radnika, dok kompanija za upravljanje otpadom ima 49 radnika. Muhamet Sadiku, ekonomski ekspert kaže za “Zëri” da u centralnom, lokalnom sektoru i javnim kompanijama na Kosovu ima oko 78 hiljada zaposlenih. 
Ovaj broj zaposlenih u ovom sektoru, u odnosu na ukupan broj stanovnika u zemlji koji iznosi oko 1.8 miliona je veoma velik.
"Slovenija ima stanovnika kao Kosovu a u centralnoj i javnoj vlasti i u javnim kompanijama ima samo 25 hiljada zaposlenih, a mi imamo oko 80 hiljada zaposlenih”, rekao je Sadiku.
Prema njegovim riječima, javna poduzeća kontinuirano su napadnuta novim zapošljenjima, koja su često nepotrebna, što utiče na smanjenje vrijednosti ovih kompanija prije privatizacije.
"Sve stranke koje dolaze na vlast na Kosovu ‘trče’ da realizuju zapošljavanje militanata u raznim javnim kompanijama. Definitivno javna poduzeća trebaju biti izuzeta od takvih pritisaka zapošljavanja i trebaju se orijentisati u privatnom sektoru za stvaranje novih radnih mjesta”, istakao je Sadiku.