Prosječna mjesečna plata na Kosovu se izračunava na temelju prosječne plate u javnom sektoru, zbog nedostatka podataka o platama u privatnom sektoru. Prosječna plata u javnom sektoru na Kosovu, na osnovu podataka Agencije za statistiku Kosova iz decembra 2011. godine je 368 eura.

Direktor Departmanta socijalne politike na Kosovu u Agenciji za statistiku Kosova, Bashkim Bellaqa izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je prosječna plata u javnom sektoru od 2007. do 2011. povećana za 169 eura (84 posto).

Poznavatelji ekonomskih prilika su zahtijevali da se plate utvrđuju na temelju nivoa cijena, jer na Kosovu, proporcija između nivoa cijena i plata je veoma velika. Oni su naveli da su prosječne plate na Kosovu niske, i nisu dovoljne za dostojanstven život.

U upoređenju sa zemljama u regionu, poput Albanije, Makedonije ili Crne Gore, prema riječima direktora Departmanta socijalne politike, Bashima Bellaqe, Kosovo ima najmanju prosječnu platu u regionu.

Odlukom Vlade Kosova plate u javnom sektoru su povećane samo u 2011. godini. Na osnovu ove odluke, koja je stupila na snagu 1. januara 2011. godine, zaposleni u javnom sektoru su počeli da uzimaju platu sa povećanjem od 30 do 50 posto.

Izvršni direktor Instituta za napredne studije (GAP), Agron Demi, kaže za Radio Slobodna Evropa da nakon ovog povećanja plata u javnom sektoru, bilo je povećanja cijena proizvoda i niz odluka Vlade Kosova, koje su uticale da ova prosječna plata se ne odrazi na povećanje kupovne moći.

Također, Zakon o porezu na dodanu vrijednost, koji je odobren 2008. godine, prema riječima Demija, pogoduje onima koji imaju veće plate, a otežavajući je za one koji imaju niže plate. On također ističe da ne zavisi sve od vladine politike, jer Kosovo ima otvorenu ekonomiju i visok trgovinski deficit i bilo kakvo kretanje cijena na međunarodnim tržištima utiče na porast cijena na Kosovu.

"Sve to utiče da nivo plata bude prenizak i da ne pokriva ni osnovne troškove života na Kosovu", kaže Demi.

S druge strane, najnoviji podaci objavljeni od strane Agencije za statistiku Kosova pokazuju da je potrošačka korpa poskupela za oko 3 posto za mjesec januar, u odnosu na početak prošle godine, dok u odnosu na decembar, osnovni artikli su poskupeli za 0.7 posto.